İsmini Akköprü mahallesinden alan, dökülen çöp ve katı atıklarla çöp deresine dönen Akköprü Deresi Van Gölü’nü tehdit ediyor. Vatandaşlar dereye dökülen çöplerin, inşaat atıklarının akan suyla birlikte göle döküldüğünü belirterek derenin korunmasını ve temizlenmesini istediler.


Vansesi Gazetesi'nden Rıdvan Can'ın haberine göre; Van’ın en önemli derelerinden Akköprü Deresi çöp deresine döndü. Yaklaşık 10 km uzunluğu olan biriktirdiği çöplerle Van Gölü’nü tehdit eden Akköprü Deresi temizlenmeyi bekliyor. Devlet Su İşleri 17. Bölge Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nü göreve çağıran vatandaşlar Akköprü Dersi’nin çevreden atılan çöp, inşaat atığı beton mikserlerinin döktüğü beton atıklar ile ciddi anlamda çevre kirliliği yarattığını belirttiler.

DSİ tarafından taşkın koruma amacıyla etrafı taşlarla örülen Akköprü Deresi’nin sorumsuz, çevreye duyarsız kişiler tarafından adeta çöplük ve katı atık yeri olarak kullanıldığını ifade den vatandaşlar bu kişilere karşı yasal yaptırım uygulanması gerektiğini dile getirdiler.

Hıdırellez etkinliklerinin de geleneksel olarak yapıldığı derenin görüntüsünün rahatsız edici olduğunu kaydeden mahalle sakinlerinden Cemal Bilekçi, “Dere göz göre, göre çöplüğe döndü. Ne ararsanız var. Kurban atıkları, otomobil lastiği, teneke,  plastik atıklar, çöpler, beton mikserlerinin döktüğü beton atıkları kötü görünüm oluşturuyor. Öncelikle dere kenarında bulunan konut ve iş yerlerinin dereye sahip çıkması, koruması gerekiyor. Çevre temizliği bilinç işidir. Temizlik çevreyi kirletmemekle ve korumakla başlar. DSİ ve Büyükşehir Belediyesi ortak çalışma yaparak öncelikle derenin kirletilmesine karşı kalıcı önlem almaları sonrada temizlemeleri gerektir. Kışın yağan kar ve yağmur Sularının büyük kısmı buraya dökülüyor. Kar suları ile birlikte çöpler ve katı atıklarda haliyle geliyor. Mavi gölümüz kirlenmeden yetkililerin biran önce temizlik başlatarak önlem almaları gerekiyor’ dedi.

 Keşiş gölünden İskele sahiline uzanan Akköprü Deresi yağmur ve kar sularını İskele’de göle deşarj ediyor. Akköprü Deresi’nin sürüklediği bu atıkların gölü ciddi şekilde kirlettiğini ifade eden vatandaşlar göle sahip çıkılmasını derenin temizlenmesini istiyorlar. 

Editör: Wan Haber