Van Belediyesi, Akköprü Deresi boyunca yapılacak olan kıyı peyzaj düzenlemesi çalışmalarına başladı. Akköprü Deresi üzerinde bulanan ilk köprüden ikinci köprüye kadar olan bölümünde yapılacak peyzaj ve dizayn çalışmaları kısa süre içerisinde başlatılarak sona erdirilecek. Bu yıl bir etabı yapılacak olan çalışmaların ikinci ve üçüncü etapları ise gelecek sezon yapılacak. Geçen yıl bir bölümü düzenlenerek deprem anıtı yapılan proje kapsamında bu yıl ise aynı alanda değişik çalışmalar yapılacak.

Proje kapsamında alanın doğu kısmında mevcut bulunan deprem anıtının bulunduğu alanda 2 bin metrekarelik sert zemin tören alanı için ayrıldı. Tören alanında depremde hayatını kaybedenler için çınar ağacı dikilerek, yeşillendirme çalışmaları yapılacak. Yer döşemeleri anıt alanı andezit, traverten, taban tuğla ve ışıklı yer taşı döşemeleri kullanılacağı belirtilirken, sirkülasyon hattı ise renkli taban tuğla ve ayrıca bisiklet yolu beton döşeme olarak tasarlandı.
 

""

Akköprü Deresi boyunca sınırlayıcı elemanlar kullanılacak ve tüm alan armatürlerle ışıklandırılacak. Aydınlatma armatürleri, ağaç aydınlatmaları ve yer taşı aydınlatmaları ile akşamları da park alanı renkli ve aydınlık bir alana dönüşecek. Yapılacak alanın içerisinde oturma alanları, dinlenme alanları ve sosyal aktivitelerin yapılacağı alanlar da oluşturulacak. Çalışmaların üç etabının bitmesi ile birlikte Akköprü Deresi halkın buluştuğu önemli bir alana dönüşecek.
Bu çalışmalar kapsamında kısa bir süre önce Akköprü Mahallesi’nde bulunan Akköprü Mezarlığı’nın çevre duvarı ve yollarındaki genişletme çalışmaları hızla devam ederken, çalışmalar kısa süre sonra bitme aşamasına gelecek. Belediye tarafından mezarlığa ait olan eski mezarlık duvarının tamamı yıkılarak yerine modern ve mezarlığa uygun olacak duvarın çalışmaları son aşamasına getirildi. Duvar çalışmalarını tamamlamak üzere olan ekipler, diğer bir taraftan burada bulunan yolları da genişletme çalışmalarına başladı. Tamamlanacak olan mezarlık duvarı ve yol genişletme çalışmalarının ardında belediye ekipleri buralardaki yolların asfalt çalışmalarına geçerek çalışmalarını tamamlayacak.

 

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Park ve Bahçeler Müdürü Şeref Demir, amaçlarının dereyi o kötü görüntüden kurtararak, halkın faydalanabileceği bir alana dönüştürmek olduğunu belirtti. Nihai hedeflerinin Akköprü Deresi’nin başlangıcından Van Gölü’ne kadarki bölümde bir yeşil kuşak oluşturmak olduğunu aktaran Demir, dere kenarının iki tarafından bir yeşil koridor oluşturarak, halkın hizmetine sunmak istediklerini ifade etti. Dereye sürekli çöplerin atıldığını ve çok kötü bir görüntü oluştuğunu aktaran Demir, “Biz şu an itibariyle dezavantaja dönüşün bu dereyi, halkımızın gerçekten faydalanabileceği ve nefes alabilecekleri bir alana dönüştürmek istiyoruz. Bu yıl 5 bin 700 metrekare alanda ve 300 metre uzunlukta bir alanı bitireceğiz. Bu çalışmalar bu hafta içerisinde başlayacak ve kısa süre içerisinde tamamlayacağız” dedi.
 

Bu çalışmaların bitmesi ile birlikte çok güzel bir görüntünün ortaya çıkacağını söyleyen Demir, bu çalışmanın halka hayırlı olmasını diledi.

Editör: Wan Haber