Rıdvan CAN

Türkiye’de 105 ören yerinin gişe girişlerini işlettiklerini belirten TÜRSAB-MTM İş Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Sarsılmaz,  Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM)   tarafından açılan ihaleyle Akdamar Adası gişe giriş işletmesini aldıklarını söyledi.
 

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Akdamar Adası’na giriş gişeleri artık TURSAB tarafından işletiliyor.  Gişe işletmesini devralan TURSAB, ada girişine modern giriş sitemi ve kameralar kurdu. Kurulan sistem ile bütün girişler ve elde edilen hâsılat ve veriler an itibariyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sistem üzerinden takip edilebilecek. Adaya girişler “ Müze Kart”  ve 5 liralık tek girişlik biletlerle gerçekleştirilebilecek.
 

“AKDAMAR ADASINA GİRİŞLERE MODERN SİSTEM”
2011 yılında 50 müze ve ören yerinin gişe işletimi ve giriş sistemlerinin modernizasyon ihalesini aldırdıklarını söyleyen TÜRSAB-MTM İş Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Sarsılmaz Akdamar Adası  girişi işletmesiyle ilgili olarak  şunları söyledi:  “2013’ün sonunda da Külttür ve  Döner Sermaye İşletme merkezim  Müdürlüğünün 105 müze gişe ve ören yerlerinin işletmesini aldık.  Yapmakta olduğumuz şey şudur:  Giriş sistemlerini modernize etmek,  gişede DOSİM’ün yaptığı işlemleri yaparak Bakanlık adına bilet kesmek,  ziyaretçilerimizi kabul etmek ve bunları da çağın gerektirdiği cihazlarla ve hizmet anlayışıyla yaparak topladığımız tüm bilgileri anında Ankara’ya Bakanlığımıza iletmektir.  Kamera kayıtlarını ve topladığımız ziyaretçi verilerini aynı gün veya ertesi gün Bakanlığımızın Döner Sermaye İşletme Merkez Müdürlüğü’ne bildiriyor,  elde edilen hâsılatı da hesaplarına yatırıyoruz.  Akdamar Adası 105’ Müze ve Ören yerimizden bir tanesi oldu. Akdamar Adası işletmesini hafta sonu devralarak kamera ve giriş sitemi yerleştirdik ’’ dedi.

 

“GİŞE GİRİŞLERİNDEN SORUMLUYUZ”
Ufuk Sarsılmaz; “ Akdamar adasında sistem ile ve alt yapıyla düzenlemeler yaptık. Ayrıca adanın enerji, data alt yapısı gibi sorunları var onları da yakında gidereceğiz. Bu zaman zaman bazı yerlerden karşımıza çıkıyor, bunları da düzeltiyoruz.   Akdamar’da da yetersiz enerji altyapısı var Bunu da Bakanlığımızla beraber hareket ederek gidereceğiz. Çünkü biz sadece gişelerin işletmelerinden sorumluyuz. Sistem şimdilik manüel olarak çalışacak. İlerde turnike sistemine geç ececeğiz.  Altyapı hazır ve biz oralara cihazlarımızı bağlayıp çalışacakmış gibi düşünüyoruz.  Eksik olan bir şey varsa el birliği ile neyi nasıl yapacağımızı görüp bunu Ankara ile paylaşıp uygulayacağız’’ dedi.
 

“ANLIK VERİLER KAYIT ALTINA ALINACAK”
TÜRSAB olarak ören yerleri giriş sistemlerin modernizasyonunun dışında işletme ile birlikte bu tarihi yerlerin Türkiye’de ve Dünya’da tanıtımını yaptıklarını vurgulayan TÜRSAB altyapı ve teknik işler firma temsilcisi Selami Sözel, ‘Sistem 105 müze ve ören yeri ile birlikte Akdamar Adası’nın tanıtılmasına ciddi anlamda katkıda sağlayacaktır. Kültür, turizm ciddi gerçekçi istatistiklerle mümkündür. İstatistikleriniz ne kadar sağlam olursa yatırımda ona göre yapılır. Akdamar Adası’na ne kadar ziyaretçi geldiği konusunda elimizde daha önce bir veri var ama elektronik ortamda ciddi bir kayıt yok.  Bundan sonra artık anlık veriler kayıt altına alınacak.  Dolayısıyla bu istatistikleri paylaştığınız zaman diğer kuruluşlarla da bunlarda ona göre yatırım yapacaklardır.  Bu açıdan sistem çok Van için önem taşımaktadır”  dedi.

 

“YARARLI UYGULAMAYA GEÇLİLDİ”
TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Abdullah Tunçdemir, sistemin Van’ın turizmi, tanıtımı açısından çok önemli olduğunu ifade ederek, Akdamar Adası gişe girişi artık TURSAB tarafından işletilecektir dedi. Ada girişine kurulan modern cihaz sayesinde Akdamar Adası’na gelen yerli ve yabancı turistlerin verilerinin Ankara’dan elektronik cihaz sayesinde an itibariyle takip edileceğini belirten Tunçdemir  “Bu firmanın Türkiye ve dünya’da hizmet vermiş olduğu birçok ülke var.  Van’da bunlardan biri oldu. İlimizin tanıtımı açısından son derece yaralı bir uygulamaya geçişilmiştir”  diye konuştu.

 

ADAYA GİRİŞ MÜZE KART VE BİLETLE OLACAK
Van’ın turizminin her geçen gün biraz daha geliştiğini hatırlatan Abdullah Tunçdemir, “ ”Tarihi ve coğrafi güzelliklerle dolu Van, her geçen gün biraz daha merak konusu oluyor. Bu nedenle ilimizde turizmi geliştirmek için bizde elimizden geleni yapıyoruz. Turizme katkı sağlayacak her türlü çalışmayı yapmaya da hazırız. El birliği ile yapacağımız güzel çalışmalar neticesinde tarihi değerler ve güzelliklerle dolu ilimizi turizm açısında hak ettiği yere getireceğiz.  Adaya girişler 40 liralık yıllık Müze Kart’ın yanı sıra 5 liralık biletlerle gerçekleştirilecek.  Müze Kart ve biletler Akdamar Adası İskelesi ve TURSAB BYK’dan satın alınabilecektir. ” şeklinde konuştu.

 

“MÜZE KART KULLANIN”
Ayasofya Müzesi’ne tek kişilik girişin 30 lira olduğunu söyleyen Tunçdemir tatile, geziye çıkacak vatandaşlara Türkiye’nin her yerinde bulunan ücretli müze ve ören yerlerinde geçerliliği olan 40 lira bedelde satın alınan,  bir yıl süreyle de kullanılan Müze Kart kullanmaları önerisinde bulundu. 

Editör: Wan Haber