Ortakent Kamuoyu Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şerif Özer, Van Beşyol mevkinde15 Temmuz’un 1. Yıldönümü kutlamasına katılan halk ile bir anket çalışması yaptıklarını belirterek, “Bu araştırma, 250 kadın 250 erkek toplam 500 kişi ile yüz yüze görüşüldü. Cumhuriyet Caddesinden Beşyol miting alanına akın eden kitle ile görüşüldü. Her soyisimden en fazla iki kişi ile görüşüldü. Çalışmada 15 Temmuzun önemi amaçlandı. Toplam 6 soru soruldu” dedi.

‘15 Temmuz sizin için ne ifade ediyor?’ sorusuna Destan diyenlerin oranının %50 olduğunu söyleyen Özer, “Halkın Zaferi diyenlerin oranının %20, Bayram diyenlerin oranın%20 ve Kurtuluş olarak görenlerin oranının ise %10 olduğunu belirtti.

‘Sizi bu alana çeken en önemli etken nedir?’ sorusuna ise katılımcıların büyük bölümü Recep Tayyip Erdoğan demiş. Erdoğan diyenlerin oranı %60 iken, Ak Parti’nin çağrısı diyenlerin oranı %20, halk ile beraber olmak diyenlerin oranı %15 ve gösterileri merak ediyorum diye yanıtlayanların oranı ise %5 olarak açıklandı.

Özer, halka farklı sorular da sorduklarını belirterek, ‘Van Ak Parti il başkanı tanıyor musunuz?’ sorusuna; Tanıyorum yanıtı verenlerin oranının %67, Tanımıyorum diyenlerin oranının ise %33 olduğunu belirtti.

   M.Şerif Özer, yaptıkları ankette; ‘Van Ak Parti il başkanı değişmeli mi, değişmemeli mi?’ sorusunu yanıtlayanlara değinerek, ‘Değişmemeli diyenlerin oranının %58, Değişmeli diyenlerin oranının ise %42 olduğunu söyledi.

Özer, ‘Başkanlık mı olsun, parlamenter sistem mi devam etsin?’ sorusuna; ‘Başkanlık olsun diyenlerin oranının %95, Parlamenter sistem devam etsin diyenlerin oranının ise sadece %5 olduğunu belirtti.

Son olarak vatandaşa; ‘Referandumda oyunuzu ne yönde kullanmıştınız?’ şeklinde soru sorduklarını söyleyen Özer, ‘Evet’ şeklinde yanıt verenlerin oranının %98, ‘Hayır’ şeklinde yanıt verenlerin oranının ise %2 olduğunu ifade etti.

(Kaynak: Bölge Gazetesi)

Editör: Wan Haber