2 Mayıs Cumartesi günü düzenlenecek program hakkında bilgilendirme yapan AGD Şube Başkanı Şeref Akbulut, Diyarbakır’ın İslam coğrafyasının en kadim şehirlerinden biri olduğuna işaret etti. Diyarbakır’ın, Mekke’nin fethinden 10 yıl sonra İslam topraklarına katıldığını hatırlatan Akbulut, “Diyarbakır, Hazreti Ömer döneminde fethedilmiştir. Bizans yönetiminde bulunan şehir, beş aylık kuşatmanın ardından 27 Mayıs 639’da İslam toprağı haline gelmiştir” dedi.


Diyarbakır’da Efendimizin (s.a.v) müjdesinin ve sahabelerin izleri olduğunu belirten Şube Başkanı Şeref Akbulut, “Hendek Savaşı esnasında Efendimizin (s.a.v) verdiği fetih müjdesi, Halife Hazreti Ömer Bin Hattab’ın kutlu emri, Sahabe Halid Bin Velid’in kılıcı ve Süleyman Bin Halid’in şehadeti surları aşıp Diyarbakır’a ulaşmıştır. Diyarbakır’ın fethi Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan’ın Anadolu’ya girişinden 432, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Muhammed’in İstanbul’u fethinden 814 yıl önce gerçekleşmiştir. Bu fethin ardından 1375 yıl geçmiştir ve Diyarbakır’da, Diyarbakır’ın Ulu Camisi’nde 1375 yıldır ezanlar hiç susmamıştır. Fetih esnasında kırk kadar sahabe Diyarbakır’da şehit olmuştur. Fetihten sonra birçok sahabe Diyarbakır’da kalmıştır. Onların da burada vefat etmesiyle Diyarbakır beş yüzden fazla sahabeyi bağrına basmış bir şehir hüviyeti kazanmıştır” diye konuştu.


Diyarbakır’ın İyaz Bin Ganem komutasındaki İslam ordusunun fethinden çok daha önce de peygamberlere ev sahipliği yapmış mübarek bir belde olduğunu anlatan Akbulut, Hazreti Zülküf, Hazreti Elyesa, Nebi Zennun, Nebi Melak, Hazreti Danyal’ın bu bölgede kabirleri olan peygamberler olduğunu ve Hazreti Yunus ile Hazreti Zülküf peygamberlerin makamlarının da bu bölgede bulunduğunu belirtti. Akbulut, “İlkini önceki yıl kutladığımız Diyarbakır’ın Fethi Programı’nı, Soma faciası nedeniyle tehir etmek durumunda kalmıştık. Bu yıl 2 Mayıs Cumartesi günü saat 19.00’da Seyrantepe Kapalı Spor Salonu’nda düzenleyeceğimiz fetih programına, Diyarbakırlıların misafirperverlik göstereceğine inancımız tamdır. Anadolu Gençlik Derneği mensupları olarak yağan yağmurun herkesi ıslattığının ve bulutların arasından çıkan güneşin herkesi ısıttığının farkındayız. İlkini Geçen yıl Kutladığımız Diyarbakır’ın Fethi Programı’nın bu yıl ikincisini gerçekleştireceğiz. Geçtiğimiz yıl ülkemizin dört bir yanından gelen genç kardeşlerimiz Diyarbakırlıların, Müslüman Kürt kardeşlerimizin candan misafirperverliğine şahit olmuşlardır. Diyarbakır ve Diyarbakırlılar gençlerimiz kalbinde müstesna bir yer edinmiştir. Bu programın yeryüzünde her insan için özgürlük ve adalet arayışı için atılan adımlardan biri olduğuna inanıyoruz. Yine bu programın kardeşliği, merhameti, paylaşmayı esas alan ve hakkı üstün tutan bir anlayışın yeryüzüne hâkim olmasına vesile olmasını diliyoruz. Bu vesile ile 2 Mayıs Cumartesi sabahı Van Merkez Yukarı Norşin Camii önünden hareket edecek otobüslerimizle Diyarbakır’a gideceğiz. Program öncesi sahabelerimizin kabirleri ziyaret edilerek tarihi mekanlar gezilecek ve ardından programa iştirak edilecektir. Tüm Van halkını, özellikle gençlerimizi bu organizasyona davet ediyoruz” diye konuştu.

Editör: Wan Haber