Kastamonu'da, emekli Mustafa Yıldız, denizden topladığı ağaçlar ve özel seçtiği köklerden yaptığı heykelleriyle görenleri şaşırtıyor.
Ağacın canlısını da ölüsünü de sevdiğini belirten 60 yaşındaki Mustafa Yıldız, denizden topladığı ağaçları oyarak heykele dönüştürüyor.Aktekke Mahallesi Yalçın Caddesindeki evinin bir odasını atölyeye çeviren Yıldız, 14 yıldan fazladır deniz başta olmak üzere çeşitli yerlerde topladığı ağaç köklerini büyük sabırla işleyerek heykele çevirdiğini söyledi.
Yaptığı işi iğne ile kuyu kazmaya benzeten Yıldız, 1994 yılında TEİAŞ Karabük Trafo Merkezinden emekli olduktan sonra bu işe merak saldığını söyledi. Bir gün Cide'ye gezmek için gittiği sırada denizden sahile vuran ağaç köklerini gördüğünü belirten Yıldız, büyük ilgisini çeken bu ağaç köklerini sahilden toplayarak değişik şekiller vermeye başladığını kaydetti.
Emeklilik günlerinde boş zamanlarını değerlendirmek için yaptığı el işi ürünleriyle dikkat çeken Yıldız, şunları söyledi: "Emeklilik günlerimi el sanatlarıyla uğraşarak geçirmeye çalışıyorum. 1998 yılında Cide ilçesinde trafo merkezine özel eleman yetiştirmek için geldiğini bildirdi. Cide'yi çok beğendiğini ve burada hizmet veren özel şirketle anlaşarak yeniden çalışmaya başladım. Burada boş zamanları deniz kenarında geçirmeye başladım. Deniz kenarında otururken kıyıya vuran ağaç köklerinden etkilendim. Bu ağaç köklerinin çürümediğini gördüm. Bende boş olan kökleri evime getirerek ilk günlerde verniklemeye ve güzel görünüme kavuşturmaya başladım. Bunları çalıştığım yerin bahçesine ve değişik yerlere koydum"
Cide'ye gelen müdürlük personelinin şekil verip boyadığı ağaç köklerini çok beğenerek Ankara'ya götürdüğünü anlatan Yıldız, şöyle konuştu: "Ağaç köklerinin bir kısmı Ankara'da sergilendi. Ağaç köklerinin beğenilmesi beni bu sanata daha da çok itti. O günden bu yana boş zamanlarımı ağaç köklerine şekil vererek değerlendiriyorum. Yaptığım işlerden büyük heyecan alıyorum" Denizden çıkan bitki kökleri üzerinde günlerce, aylarca çalışarak güzel eserler ortaya koyduğunu ifade eden Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: "Karadeniz'in tuzlu suyunu yiyen ağaç kökleri kolay kolay çürümüyor. Bir büyük kök için aylarca uğraşıyorum. Aletlerle köklere çeşitli şekil vermek istiyorum. Daha sonra bunları süs eşyası olarak değerlendiriyorum"
Ağaç kökleriyle başladığı 'el sanatı' yolculuğunu kardan alçıya şekil vererek sürdürdüğünü dile getiren Yıldız, karla birlikte şekilde verdiği alçıyı boyayarak değişik eserler ortaya koyduğunu söyledi.
Ayrıca cama, fırça kullanmadan elleriyle resim yaptığını da anlatan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Cam üstünde yaptığım değişik motif ve desenlerdeki resimler de benim her geçen gün ilgi alanımı geliştirmeme neden oluyor."
Emeklilik hayatını sürekli özel ağaçları ve 300-500 yıllık kökleri biriktirerek geçirdiğini anlatan Mustafa Yıldız, şöyle konuştu: "Hammadde konusunda 15 yıllık bir birikim var. Moralim iyi olduğu takdirde gözlemlediğim her şeyin heykelini yapabilirim. Bu sırada kullandığım malzemenin doğallığını bozmamaya çalışıyorum. Ben ağacın hem ölüsünü hem de dirisini çok seviyorum. Yıllardır ormanda ve denizlerde çürümeye terk edilmiş ağaçları değerlendirerek göze hoş gelebilecek nitelikte bir sanat eseri ortaya koyabilmek için elimden geleni yapıyorum"
Ahşap sanatını sevdiğini belirten Yıldız, "Yıllardır farklı ağaçlardan biriktirdiğim ürünler vardı, bu ürünleri bu sırada işlemeye başladım. Böylece hem moral yönünden hem de stresten uzak ahşap sanatına olan sevgim daha da zirveye çıktı. Yaptığım çalışmalar sonucunda ortaya çok güzel ürünler çıktı" dedi.
Yaptığı araştırmalar sonucunda ahşap sanatıyla Türkiye'de çok az sayıda kişinin ilgilendiğini ve bu sanatın zirvede olduğu ülkelerin çalışmalarını yakından takip ettiğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu: "Türkiye'de bu sanat hâla gereken ilgi ve alakayı görmedi. Fakat Avrupa ülkelerinin bu sanata en üst düzeyde sanat olarak baktığını ve diğer sanatların çok üstünde ilgi gördüğünü gördüm. Böylece sanatıma daha farklı yönde bakmaya çalıştım. Daha başarılı eserler yapmaya karar verdim"
Yıldız, bu şekilde ağaç köklerini işleyerek geri dönüştürdüğünü sözlerine ekledi.
(Vİ-HO-Y)

18.12.2012 12:12:33 TSI

Editör: Wan Haber