Adalet ve Kalkınma Partisi, uzun bir süredir üzerinde çalıştığı infaz düzenlemesini incelemeleri için diğer siyasi partilerle paylaştı. İnfaz taslağını incilemeleri için Cumhuriyet Halk Partisi ve İyi Parti ile paylaşan AK Parti, koronavirüs salgını nedeniyle infaz düzenlemesini öne çekecek ve en kısa süre içinde hayata geçirecek. 

AF YASASI SON DURUM NE? CEZA İNDİRİMİ NE ZAMAN ÇIKACAK, KİMLERİ KAPSIYOR?
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yaptığı açıklamalar ile 'Af yasası ne oldu?' sorusuna cevap verdi. Mehmet Muş, "İnfaz düzenlemesiyle alakalı son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Mecliste önümüzdeki hafta diğer siyasi parti gruplarıyla görüşmeler yapacağız. Onlarla görüştükten sonra teklifimizi nihai hale getirip Meclis Başkanlığına sunacağız." sözlerini kullandı.

Öte yandan, ilgili düzenlemenin kapsamı da belli oldu.

CORONA VİRÜSÜ NEDENİ İLE CEZAEVLERİNDE MAHKUMLAR TAHLİYE OLACAK MI?
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de af yasası hakkında açıklamalarda bulunurken düzenlemenin kapsamına değindi. Bakan Gül ayrıca, cezaevlerindeki son durumu değerlendirirken 'Corona virüsü nedeni ile mahkumlar tahliye edilecek mi?' sorusuna yanıt verdi.

100 BİN KİŞİ SERBEST KALABİLİR

Koronavirüs salgınından sonra infaz yasası raftan masaya indi. 100 bin mahkûmun tahliyesi öngörülüyor. Erdoğan, ekonomik tedbirleri açıkladıktan sonra gerçekleşen son toplantıda konuşuldu. Kritik toplantıya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile AK Partili kurmaylar Başkan Erdoğan liderliğindeki toplantıya katıldı. Başkan Erdoğan, infaz düzenlemesini iyi değerlendirin talimatı verdi.

İki indirim öne çıkıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle 100 bin mahkûmun tahliyesi planlanıyor.

İkinci formülde ise terör suçları hariç, diğer suçlarda indirim yapılması öngörülüyor.

İKİNCİ YARGI PAKETİ'NDE NELER VAR?

Bölge adliye mahkemelerinin göreve başlama tarihinden önce verilen kararlar hakkında istinaf yolu uygulanmayacak, temyiz ve tashihi karar yolu uygulanacak.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ne göre, delil tespitinin yapılmasından sonra tespit tutanağı ve varsa bilirkişi raporunun bir örneği mahkemece karşı tarafa resen tebliğ olunacak.

Bir tahkim kurumu bünyesinde yapılan tahkim yargılamalarında hakem tarafından verilen karar, hakem veya hakem kurulu başkanına ilave olarak ilgili tahkim kurumu tarafından da taraflara bildirilecek. Kararın aslı, dosyayla birlikte mahkemeye gönderilecek, mahkemece saklanacak.

Aksi kararlaştırılmadıkça hakem kararının düzeltilmesi, yorumlanması veya tamamlanmasında ek hakem ücreti ödenmeyecek.

Editör: Wan Haber