Binlerce kader mahkumu ve yakınları 'af haberi' bekliyor. Ülke genelinde büyük bir merak ile beklenen af çıkacak mı sorusunun cevabı haberimizde. Yeni yargı paketi içerinde af var mı? Mecliste oylamaya sunulacak yargı paketinde neler var? Cezalar arttırılacak mı? Denetimli serbestlik süresi azalıyor mu? 2020 af yasası ile ilgili tüm merak edilenler...

 

Yeni yargı reformu ile yaklaşık 150 bin mahkumun salı verileceği tahmin ediliyor. Çalışmaların tamamlanıp son haliyle cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulmasının ardından, Başkan Erdoğan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin açıklamış ve her kesimden tam not almıştı. Peki yeni yargı paketi ne zaman çıkacak?
 
Meclisin açılması ile birlikte milletvekilleri af söylemlerini arttırmaya başladı. TBMM oturumlarında yeni yargı paketi ve af yasasının genel kurula sunulması bekleniyor. Muhalefet partilerine de sunulacak olan yeni yargı paketi ve ceza infaz yasasında gerekli görüldüğü halde değişiklikler yapılabilecek.
 
2020 Yargı Paketinde af var mı?

Hazırlanan düzenlemenin içerisinde af yasası bulunmuyor ancak ceza infaz sisteminde bir dizi değişiklikler yer alıyor. Tutuklu kalınan sürenin hesaplanması, denetimli serbestlik için uygulanan sürenin 4 yıldan 6 yıla çıkarılması. Bazı dava ve hükümlerin kaldırılması gibi infaz yasalarında değişiklik öngörülüyor.

Kesinlikle af yada ceza infaz yasasından faydalanamayacak suçlar da hemen hemen belli oldu. Toplum tarafından kınanan suçlar, terör, istismar ve bunun gibi ağır suçlar için herhangi bir indirim yada af bulunmuyor.

Yeni ceza infaz süreleri kimleri kapsıyor?

Cins el suçlar, uyuşturucu madde ve örgütlü suçlar bu düzenlemeden yararlanamayacak. Bu suçların dışında başka bir suçtan hüküm giymiş olan kişi taslağın yasalaşması halinde infaz süresini tamamladıysa tahliye olabilecek.
 
Kader mahkumları dahil birçok tutuklunun göz af yasasında kasım ayında yeni yargı reformunun yasalaşmasıyla birlikte cezaevlerinde tutuklu bulunan 150 binden fazla hükümlünün serbest kalacağı tahmin ediliyor.

Ev hapsi kimlerle ilgili?

Yeni düzenlemede yer alan maddelerden biri de 75 yaş üzerindeki kişilerle ilgili. 75 yaşın üzerinde suç işleyen bir kişi eğer 5 yıla kadar ceza alırsa cezaevine girmeyecek ve cezası evde infaz edilecek. Bu sürenin üzerinde bir ceza alan kişiler ise cezaevine girecek.

Sosyal medyada mahkum yakınları affın çıkması için milletvekilleri ve bakanları yakından takip ediyorlar. Seslerini her platformda duyurmaya çalışıyorlar.

Editör: Wan Haber