Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü'nde faaliyet gösteren taşeron bir firmada çalışan yaklaşık 40 kişilik işçi grubu, maaşlarını tam alamadıklarını iddia ederek eylem yaptılar.
AEL İşletme Müdürlüğü önünde toplanan işçiler, maaşlarının ihale şartnamesinde yer aldığı şekilde hesaplarına yatırıldığını ancak, maaşlarını çektiklerinde belli bir miktarının tekrar elden istendiğini anlatarak, bu duruma sessiz kalamayacaklarını ifade ettiler. İşçilerden Yıldırım Biçici, "Biz burada çalışıyoruz. Bizim bankadaki maaş hesaplarına bin 340 TL yatırıyorlar ve 'bunun içinden 800 TL'sini alın geriye kalan bakiyeyi bize tekrar teslim edin' dediler. Bizde işçi arkadaşlarımızla beraber bu denileni yapmayacağımızı söyledik. Bu olayların ardından bizlere söyleneni yapmamamız durumunda işe gelmememizi söylediler. Şimdi 112 işçiden 9 arkadaşımıza çıkış verdiler" dedi.
Ahmet Hilal ise, "İşten çıkarılan işçilerin tamamı Çoğulhan Kasabasından. Çoğulhan'da iki adet termik santrali var ama biz ikisinde de çalışamıyoruz. Bankadaki maaş hesaplarımıza yatırdıkları paranın 530 TL'sini tekrar istediler, bizde bunu kabul etmedik. Biz bugün 9 kişi olarak çıkarıldık. 16 kişiyle beraber yetkililere dilekçelerimizi ilettik ama kimse bizimle ilgilenmedi" diye konuştu.
Diğer bir işçi Bülent Yıldız da, "Linyit işletmesinde 3 yıldır çalışıyoruz. Bizim maaşlarımız şartnamede de belirtildiği gibi asgari ücretten yüzde 50 fazla olması ve bu ücrette bin 200 TL gibi bir maaşa denk geliyor. Fakat çalışmış olduğumuz firma bizlere, 'banka hesaplarına yatan maaşların 400-500 TL'sini tekrar vermezseniz sizleri tek tek işten çıkaracağız' dedi. Biz de bu durumu işletme müdürümüz ve yetkili birimlere dilekçelerimizi ulaştırdık. Dilekçe sonrasında ise şikayetlerini bildiren arkadaşlarımız işten çıkarıldı. Şu kış günü tozun, külün içinde çalışıyoruz fakat bizleri işlerimizden çıkarttılar. Bizde bu olayın ardından Afşin ve Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığına şikayetlerimizi ilettik. Biz, Çalışma Bakanımız Faruk Çelik, Adalet Bakanımız Sadullah Ergin ve Enerji Bakanımız Taner Yıldız'ın seslerimizi duymalarını ve mağduriyetimizin giderilmesi için bu konuyla ilgilenmesini istiyoruz. Geçen hafta EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış'ın santrali ziyarete geldiği esnada biz arkadaşlarımızla beraber bu konuyu kendilerine ilettik. Ama bu konu hakkında ihalenin fes olması gerektiğini gündeme getirdi. Biz kimseden bir lira fazla istemiyoruz. Biz işimizi ve maaşımızı istiyoruz" dedi.
(OZR-ÖZ-Y)

30.11.2012 14:45:54 TSI

Editör: Wan Haber