Van’da geçtiğimiz günlerde sokakta hayatını kaybeden şahsın bir komşusu aradı önceki gün; 
“Onu uyuşturucu ölüme götürdü” dedi. 

Hayatını kaybeden şahsın soğuktan öldüğünü zannediyorduk oysa sosyal medyada böyle bir haber ve yorum trafiği vardı çünkü başlarda…

“Öyle ama onu ölüme götüren de uyuşturucu oldu” dedi komşusu.

“Evli ve iki çocuğu var, evi de var” diye de ekledi.

Bir şey daha söyledi;

“Bundan birkaç ay önce yine mahallemizde 20 yaşlarında bir genç uyuşturucudan hayatını kaybetti” 

Tabi bu evli ve iki çocuk babası olan şahsın hayatını nasıl kaybettiği konusu daha sonra basına da yansıdı, haberde, şahsın uyuşturucu müptelası olduğu vurgulandı.

Her nedense başta ateşli bir şekilde yapılan bu sosyal medya analizleri, sözünü ettiğim bu haberden sonra ve belli ki belli bir araştırmadan da sonra aniden kesiliverdi.
Ee…
Biz şimdi şu sonucu mu çıkaralım sosyal medyada kesiliveren itirazlardan, yorumlardan:

“Sokakta soğuktan donarak ölüyorsanız anormal, ama uyuşturucudan dolayı ölüyorsanız normal!”

Böyle mi düşünelim..?

Yani ben şahsen kendimi zorlasam da böyle düşünemem ama uyuşturucudan dolayı ölmeye sessiz kalındığına göre, donarak ölmek ile uyuşturucudan ölmek arasına fark koyanlar var.

Bana, “sen de böyle düşün, böyle davran” diyenler varsa unutsun!

Kusura bakmayın ama uyuşturucudan ölmek de, çaresizlikten dolayı sokaklarda kalarak soğuktan donmak kadar acıdır ve bu her iki ölümün de aynı önemde sosyolojik yönleri var.

Ölümün bir çeşidi iyi bir çeşidi kötü olabilir mi?
Evet, sığınacak yeri olmayınca soğuktan donarak ölen biri için “çaresizlik içindeydi” yorumunu yapabilirsiniz, bununla ilgili her tür eleştirinizi de yapabilirsiniz, varsa ailesini, yoksa komşusunu, mahalleyi, kenti eleştirebilirsiniz, peki, uyuşturucudan ölmüşse biri…

Buna bir eleştiriniz, bir yorumunuz olmayacak mı?

Aslında bu konuyu ele almama, hem bu ölüm olayı karşısında böyle garip ve anlamsız ikircikli tepkilerin oluşması, hem de Valilikte uyuşturucu kullanımı ile ilgili yapılan toplantı yol açtı. 

Zaman zaman toplantılar yapılıyor evet, önlemler de alınıyor, tonlarca uyuşturucu yakalanıyor, fakat kullanım konusu başka bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

Yani şunu demek istiyorum; tonlarca uyuşturucu yakalanıyor fakat maalesef kullananların sayısı azalmıyor, konuyla ilgili sivil toplum örgütlerinin tespitine bakılırsa artıyor, o zaman kullanımla ilgili de çok daha etkin çözümlerin olması gerektiği hususu öne çıkıyor burada.

Ve tedavi konusu…

Diyelim ki müptela oldu, uyuşturucu müptelası olanların tedavisiyle ilgili ne tür etkin çalışmalar var, il genelindeki sayıları biliniyor mu, ilgili STK’lar dahil bu yönde bir araştırma var mı?

Ya da şöyle bir soru:

Mesela uyuşturucudan öldükleri belirtilenler için aile bireyleri dahil, komşular, tanıdıklar, yetkili birimler, haberdar olabilen STK’lar tedavi olması için bir çaba içine girdiler mi, girildiyse sonuç mu alınamadı?

Sorular çoğaltılabilir, ama sonuç olarak dikkat çekmek istediğim odur ki; duyarlılık oluşturmak ve etkili sonuç almak için, daha dikkatli, daha özverili olmamız lazım. Hatta Vali Bey'in işaret ettiği gibi belki de bu konuda bir seferberlik şart...

Editör: Wan Haber