Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, İran gündemiyle yaptığı toplantının ardından sınır hareketinin azaltılması yönünde tavsiye kararı verdi. Tablonun ağırlaştığı komşu ülke İran ile sınırların geçici kapatılması kararı alındı.Dışişleri, Milli Savunma, İçişleri, Ulaştırma, Ticaret ve ilgili diğer bakanlıklarla koordineli alınan karar, İçişleri Bakanlığınca valiliklere bildirildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun imzasıyla 81 ildeki valilikler, İl Emniyet Müdürlükleri, İl Jandarma Komutanlıkları, İl Göç Müdürlükleri ile hudut sınır kapılarına "Hudut kapılarında alınması gereken tedbirler"le ilgili bilgilendirildi.Genelgenin ardından İran ile Türkiye arasında kara ve demir yolu geçişlerine imkan veren Ağrı-Gürbulak, Van-Kapıköy, Hakkari-Esendere, Iğdır-Dilucu kara hudut kapıları ile Van-Kapıköy demir yolu hudut kapısı 23 Şubat'ta geçici süreyle giriş çıkışlara kapatıldı.

Öte yandan Türkiye ile İran arasında karşılıklı işletilen Trans Asya Ekspresi ve Van-Tahran yolcu treni ile yük treni seferleri de Kovid-19 tehlikesi nedeniyle geçici olarak durduruldu.Türkiye'nin İran'a olan sınır kapılarında tedbir alınarak sahra hastaneleri kuruldu.

Gürbulak Sınır Kapısı'ndaki önlemler sürüyor

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki Gürbulak Sınır Kapısı'nda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin bir dizi tedbir alındı.Bu kapsamda yurda giriş yapmak isteyen Türk vatandaşları, gümrük ve polis işlemleri başlamadan önce termal kamerayla vücut ısıları ölçüldükten sonra içeriye alınıyor.Termal taramadan geçirilen tüm vatandaşlar, daha sonra gümrükte görevli 50 sağlık görevlisince belirtileri olmasa dahi titiz bir muayeneden geçiriliyor.

Termal tarama ve solunum yolları muayenesinin ardından yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı gibi belirtileri olan kişiler, tam donanımlı özel ambulanslarla Doç. Dr. Yaşar Eryılmaz Doğubayazıt Devlet Hastanesi'ndeki özel alanda karantina altına alınıyor.

İran'da Kovid-19 salgınının çıkış noktası olan Kum şehri ile virüsün yaygın olarak görüldüğü Meşhed, Tahran, İsfahan, Gilan ve Tebriz menşeli vakalar ise semptom olup olmadığına bakılmaksızın devlet hastanesinde değerlendiriliyor.

Söz konusu bu şehirlerin dışından gelip yurda giriş yapmak isteyen vatandaşlardan belirtisi olmayanlar ise bir süre sahra hastanede gözetim altında tutulduktan sonra aile hekimleri ve sağlık görevlilerince 14 gün evlerinde takibi yapılıyor.

Devlet hastanesindeki karantina süresince tetkikleri yapılan vatandaşlardan alınan kan örnekleri de Kovid-19 incelemesi için Sağlık Bakanlığınca Erzurum'da kurulan referans laboratuvara gönderiliyor. İNTERNET HABER

Editör: Wan Haber