Açılışta bir açıklamada bulunan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, üniversite kampusu içerisinde kurulan merkezde, yaralanan ve vurulan tüm yaban hayvanlarına 7-24 hizmet verileceğini belirterek, “Van ve bölgede yaralanan yaban hayvanlarına hizmet edecek merkezde, hayvanların rahat etmesi için her türlü konfor düşünüldü. Hayvanların soğuktan ve aşırı sıcaklardan rahatsız olmaması için açık ve kapalı odalar ve kafesler bulunuyor” dedi.

Bölge itibariyle zengin bir hayvan popülâsyonuna sahip olduklarının altını çizen Battal, “Bölgemiz hayvan popülâsyonu bakımından oldukça zengin bir coğrafya. Bu nedenle bölgede birçok hayvan yaralanıyor ya da avcılar tarafından vuruluyor. Bu hayvanların bakımı için daha öncede burada hayvan hastanemizde çalışmalarımız vardı. Biz burayı geliştirerek bu merkezi buraya 55 dönümlük arazi üzerine taşıdık. Bundan sonra burada hizmet vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Yaban Hayatı Koruma Rehabilitasyon ve Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan ise, Türkiye’nin Asya ve Avrupa göç yollarının üzerinde olması nedeniyle zengin hayvan türlerine sahip olduğunu dile getirerek, “Bölgemizin Van Gölü havzası üzerinde olması nedeniyle çok çeşitli hayvan popülasyonuna sahip. Bizde bu bölgede yaban hayvanlarının hem korunması hem tedavisi hem de geliştirilmesi için gerekli çalışmaları yapmaktayız” dedi

Merkezde 2014 yılı içerisinde 21 hayvanın tedavi edildiğini belirten Aslan, bu hayvanlardan 6 tanesinin doğaya bırakıldığını söyledi. 

Yapılan konuşmaların ardından merkezin açılışı yapılarak gezildi.

Editör: Wan Haber