Giresun Üniversitesi Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARASAM) tarafından düzenlenen "V. Karadeniz Uluslararası Sempozyumu" bugün başladı.
Sempozyumun bugünkü ilk oturumu Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Aygün Attar başkanlığında yapıldı. 8 ülkeden 48 bildirimin yapılacağı sempozyuma Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hacı Abdullah Doğan, Belediye Başkanı Kerim Aksu, yabancı ülkelerden gelen konuşmacılar, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri, öğretim görevlilieri ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Giresun Üniversitesi Karadeniz Stratejik Araştırma Merkezi (KARASAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr.Yalçın Sarıkaya, "Bugün 5.'sini düzenlediğimiz sempozyumumuzun mutluluğunu yaşıyoruz. Gerçekçi olmak gerekirse Karadeniz Havzası ülkelerinin her birinin farklı gündemleri ve yer yer çatışan çıkar algılamaları var. Bizim sempozyumlarımızın özellikle vurguladığımız işbirliği ve diyalog çağrıları Karadeniz havzasının somut olarak yaşadığı siyasal ve kültürel çıkar çatışmalarının genellikle gölgesinde kalmaktadır" dedi.
"Soğuk savaşın sona ermesi ve 11 Eylül saldırılarından sonra uluslararası politika yeni bir yapılandırma süreci içine girmiştir" diyen Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, "Politik dengeler değişmeye ve yeni bir güvenlik ortamı oluşmaya başlamıştır. Karadeniz bu değişimin ve yeniden yapılanmanın yansıdığı önemli bir coğrafyadır. Karadeniz'e kıyısı olan iki yeni bağımsız devlet (Ukrayna ve Gürcistan) ortaya çıkmıştır. Dün kıyıdaş ülkelerden sadece Türkiye, NATO üyesi iken bugün Bulgaristan ve Romanya da NATO'ya üye olmuştur. Bugün Karadeniz'de kıyısı olan altı devletin üçü NATO üyesidir ve Karadeniz kıyılarının çok büyük bir kısmı bu üç ülkeye aittir. Yine Romanya'nın ve Bulgaristan'ın AB'ye üye olması nedeni ile AB de Karadeniz'e açılma imkanı yakalamıştır. AB Karadeniz 'in doğu kıyılarını "genişleme ve komşuluk programının kapsamına dahil etmiştir. Gürcistan'da ve Ukrayna'da batı yanlısı 'renkli' siyasal değişim hareketleri ortaya çıkmıştır. Globalleşen dünyada yaşanan çıkar çatışmalarına ve bölgesel anlaşmazlıklara rağmen Giresun Üniversitesi olarak sloganımız ve temel felsefemiz, Karadeniz'in ve Karadeniz Bölgesi'nin kıyıdaş ülkeler arasında barışa, dostluğa ve güvenliğe hizmet eden ve etmeye de devam edecek bir deniz ve bölge olmasıdır. Karadeniz bölgesi ile ilgili gerçekleştirdiğimiz ve gerçekleştirmeye devam edeceğimiz sempozyumlar ile bu temel felsefenin ilk meyvelerini almaya başladık. Sadece Karadeniz'e kıyıdaş olan ülkelerde tüm dünyada barışa hizmet eden politikalar üzerinde cazibe merkezi oluşturulmalıdır. Günümüzde yaygın olan yumuşak güç (soft power) uluslararası ilişkilerde silah ve savaşa başvurma yöntemleri yerine ekonomiyi, kültürel değerleri ön plana çıkartmaktadır. Ve insanlığın en çok ihtiyacı olan karşılıklı konuşmaları ki buna diplomasi diyoruz" ifadelerini kullandı.
Oturumda konuşan Gürcistan Uluslararası Kafkasya Üniversitesi'nden Prof. Kakhaber Kordzaia ise "Bu bölgelerdeki ülkeler Türkiye kadar gelişebilir. Gürcistan 1990'lı yıllarda özgürlüğünü kazandı. Türkiye'den ciddi destek buldu ve kurulması gerçekleşti. Ancak 2008 yılında Rusya ile 5 günlük bir savaş yaşandı. Geçtiğimiz aylarda kurulan yeni hükümet Rusya ile işbirliğine girip ortak noktada odaklanabilir, büyük bir birliktelik yapılabilir. Çünkü bölgede hep birlikte gelişmemiz gerekiyor. Karadeniz havzası da güvenlikli ve barış için önemli bir coğrafya. Bunu biran öce gerçekleştirmemiz gerekir" diye konuştu.
(MB-ÖS-Y)

06.12.2012 15:28:15 TSI

Editör: Wan Haber