Bir otelde basın mensuplarıyla bir aya gelen Van Gölü Film Festivali Yönetim Kurulu Başkanı Bager Oğuz Oktay, festival hakkında açıklamalarda bulundu. Daha önce düzenlenen iki festivalin tüm olumsuzluklara rağmen başarılı geçtiğini ifade eden Oktay, “Bu yıl festivalimize 7 ülkeden başvurular oldu. Demek ki sesimizi duyurabiliyoruz. Bunun yanında yeni bir festival yapmaya doğru gidiyoruz ki 7 ayrı ülkeden başvuru yapabiliyorlar. Demek ki Van’ımızı 7 ülkeye kadar tanıtabilmişiz ki bunlar bize geri dönüyorlar” dedi.


Van’da, gerek yöneticilerden gerekse sivil toplum kuruluşlarından yeteri derecede destek alamadıklarını vurgulayan Oktay, “Yerel yönetimlerimiz sadece çok küçük miktarlarda destek oluyorlar. Yinede sağ olsunlar hiç görmemezlik yapmıyorlar. Ama bunlar yeterli değil. Birçok festival biliyoruz; memleketin, ilin nasıl destek çıktığını. Bütün yerel yönetimlerin, valiliğin, büyükşehir belediyesi ilçe belediyeler veya ticaret odaları ve diğer odaları üniversitesi ile birlikte bu festivali desteklemeli ve büyütmeli. Çünkü bu festival Van’ın festivalidir” ifadelerini kullandı.

23- 29 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan festivalde, hafta boyunca film gösterimi ve çeşitli etkinliklerin yapılacağını ifade eden Oktay, tüm film gösterimi ve etkinliklerin halka ücretsiz olacağını söyledi.

“Göç ve Sınır, Mülteci Yaşamlar” temalı festivalde ‘Sinema Filmleri’ dalında jüri başkanlığını Tevfik Başer’in yürüteceğini belirten festival Basın Danışmanı Necdet Burak Özyurt ise, “Festivalde 12 film ve 11 belgesel yarışacak. Yarışmanın ödül töreni ise 28 Eylül tarihinde yapılacak olan Gala ile sahiplerini bulacaktır” dedi.

Açıklamalarında özellikle tanıtıma çok ihtiyaçlarının olduğunu dile getiren Özyurt, “Bu konuda gerek ulusal gerekse yerel basına çok ihtiyacımız var. Bunun yanında Van’daki işadamlarının ve Vanlıların ve kurumların daha çok desteğine ihtiyacımız var. Çünkü uluslar arası bir film festivali olmamıza rağmen bize filmlerini gönderen yönetmenleri uçakla buraya getirmekte bile zorlanıyoruz. Bu konuda tüm Van halkının bize destek çıkmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Festivalin yerel basın danışmanı Aytaç Selçuk da, tüm olumsuzluklara rağmen film festivalini düzenlediklerini ifade ederek, “Van Gölü Film Festivali’ni ısrarla devam ettiriyoruz” diye konuştu.

Editör: Wan Haber