VESOB’a bağlı 21 odanın başkanları bir araya gelerek başlatılan barış süreci ile ilgili bir basın açıklaması düzenledi. 21 oda adına basın açıklamasını okuyan VESOB Başkanı Faruk Alpaslan, süreci desteklediklerini ve barış sürecine karşı yapılan her türlü eylem ve provokasyonun karşısında olduklarını ifade etti. Türkiye’nin çok önemli bir eşikten geçtiğini söyleyen Alpaslan, toplumsal barış adına geçmişte hayal dahi edilemeyecek gelişmelerin yaşandığını kaydetti. Yaşanan bu süreçlerin kendilerini heyecanlandırdığını ve umutlandırdığını dile getiren Alpaslan, “Toprağa verdiğimiz binlerce körpecik bedenin, evlere düşen acının, ciğerleri yakan ateşin, analarının gözyaşıyla yakılan ağıtların birikip hepimizde derin izler bırakmış olmasının hüznünü yaşamaktayız. Biz çatışarak geçirilen onlarca yılı ve bu kardeş kavgası için heba olan beşeri, ekonomik ve kültürel kaynaklarımızın muhasebesini her defasında derin bir acıyla yapmaktayız. Artık bunu geçmişte bırakmak, ortak ve müreffeh geleceğimizi beraberce inşa etmenin aktörleri olmayı beklemekteyiz” dedi.


Yıllardır akan kanın ve belirsizlik ortamın yerini barış görüşmelerinin almış olmasının, beşeri, ekonomik ve kültürel kaynakların etkin ve verimli kullanmanın önündeki en büyük engelleri de kaldıracağına inandıklarını belirten Alpaslan, “Bizler ekonominin can damarı, ticari hayatın bel kemiği olan esnaf ve sanatkârlar olarak artık barış ortamında yaşamak ve daha ileri bir refah zincirinin üyeleri olma arzusu içerisindeyiz. Barışın var olduğu bir ortamda iş yapmak, yeni işlerin içinde bulunmak, ticari hayatımızda önümüzü daha rahat görerek gerçekleştirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.


Son olarak siyasilere de seslenen Alpaslan, “Sayın Başbakanımızın en samimi duygularla başlattığına inandığımız bu süreci son derece önemsemekle beraber, Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) sürece sunduğu olumlu katkının eksilmeden devam etmesini ve diğer tüm siyasi partilerin bu sürecin dışında kalmamasını istiyoruz. Son 10 yılda ülkemizin gelmiş olduğu ekonomik ve sosyal gelişmişlik içerisinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yapılan yatırımların zenginliğine bakınca, artık tek eksiğimizin istikrar ve barış ortamının yerleşmesi olduğunun farkındayız. Barışa olan inancımız, ülkemize, milletimize ve kendimize olan güvenimizle VESOB olarak yüksek bir sesle tekrarlama ihtiyacı duyuyoruz ki, barıştan başka yol ve seçenek yok, o barışı da geç kalmadan istiyoruz” diye konuştu.

Editör: Wan Haber