Geçtiğimiz yıl ilkokuldan mezun olan bekçiler 4 bin 302 TL maaş alıyordu. Önlisans ve lisans mezunu bekçiler ise 4 bin 657 TL maaş alıyordu.

2021 yılı asgari ücretin belli olmasından sonra TÜİK 202 enflasyon rakamlarını verdi. Milyonlarca kişinin beklediği zam oranları açıklandı.

Açılanan oranlarla birlikte İlkokul mezunu bekçi, ortaokul mezunu bekçi, lise mezunu bekçi ve üniversite mezunu bekçilerin maaşlarına gelen zam ortaya çıktı.

2021 BEKÇİ MAAŞINA NE KADAR ZAM GELDİ?

TÜİK'in duyurduğu enflasyon rakamına göre memur ve memurluktan emekli olanlara yüzde 3 zam ve bu yılın 2. altı aylık enflasyonun yüzde 4'ü aşan kısmı kadar fark yansıtılacağı belirtildi.

İLKOKUL MEZUNU BEKÇİ 4 BİN 618 LİRA ALACAK

2021 yılı zamlarıyla beraber ilkoukulda mezun olan bir bekçi 4 bin 618 lira alacak. Bekçilerde lise mezunları için ise maaş 4 bin 782 olarak belirtildi.  Üniversite mezunu Ön lisans veya lisans mezunu bekçilerin ise yeni yılda maaşı 4 bin 999 liraya yükselecek. 

BEKÇİ OLMAK İÇİN NE YAPILIR?

Bekçilik maaşları nedeniyle bir çok kişi için cazip hale gelen meslekler arasında yer alıyor. Birçok kişi nasıl bekçi olunacağını araştırırken bunun için yazılı, sözlü ve fiziki yeterlilik gerektiren sınavlara girmek gerekiyor.

Yazılı sınavda; Türkçe, sosyal bilgiler, fen bilgisi, hayat bilgisi, matematik ve genel kültür sorularından soru çıkar. Sınavı geçme puanı en az 50'dir.

Fiziki yeterlilik sınavında ise kabiliyete bakılıyor. Bu aşamada 60 puan alanlar başarılı olarak geçiyor. 60 puan alamayanlar ise başarısız sayılır.

Sözlü sınavda ise Özgüven ön plana çıkarılıyor.  Kişinin bilgi seviyesi, kavrama yeteneği, kişinin özgüveni ve vücut dilidir. Her biri ayrı ayrı olmak üzere yirmişer puan olarak belirleniyor. 70 puan almak sözlü sınavı geçmek için yetiyor.

Yapılan tüm sınavların ardından yazılı ve fiziki sınavda alınan puanın %25 i sözlü olan sınavın ise %50 si ortak hesaplanıyor.

Editör: Wan Haber