Ölüm yardımının miktarı memur maaş katsayısındaki artışa bağlı olarak artarken, doğum yardımının miktarı ise doğum sayısına göre değişiklik göstermektedir.

Devlet memurlarının doğum yardımı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda 15 Mayıs 2015 tarihinden önce yer alan hükümlere göre, memura çocuğu olduğunda 2500 gösterge rakamının aylık katsayısıyla çarpımı tutarında doğum yardımı ödeniyordu.

Yapılan değişiklikle, 657 sayılı Kanunun doğum yardımına ilişkin düzenlemesi kaldırıldı ve memurlara da sabit tutarlarda (doğum sayısına göre miktarı değişen) doğum yardımı ödenmesi uygulamasına geçilmişti.

Ancak, 2015 yılında belirlenmiş olan doğum yardımı miktarı; 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında hiç değişmedi. 2020 yılı için de herhangi bir değişiklik yapılmadı. Doğum yardımı tutarları; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının ortak kararı ile artırılabiliyor.

Buna göre, 2020 yılında çocuğu olan memura (çocuğun canlı doğması şartıyla); birinci çocuk için net 300 TL, ikinci çocuk için net 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için net 600 TL doğum yardımı yapılır.

Devlet memurlarının ölüm yardımı Devlet memurunun; *Memur olmayan eşinin ölümü halinde, kendisine en yüksek Devlet memuru aylığı tutarında ölüm yardımı yapılır.

*Aile yardımı ödeneğine müstahak çocuğunun (üvey çocuklar dahil) ölümü halinde, kendisine en yüksek Devlet memuru aylığı tutarında ölüm yardımı yapılır. Ölüm yardımının yapılmasında, çocuk sayısı bakımından herhangi bir sınırlama söz konusu değildir.

*Kendisinin ölümü halinde, sağlığında kurumuna bildirmiş olduğu kişiye; kimseyi bildirmemiş ise eşine ve çocuklarına; bunlar yoksa anne ve babasına; bunlar da yoksa kardeşlerine en yüksek Devlet memuru aylığının iki katı tutarında ölüm yardımı yapılır.

Buna göre, 2020 yılının ilk yarısında;

 -Eşinin ölümü halinde, memura “1.387,58 TL” ölüm yardımı yapılır.

 -Çocuğunun (üvey çocuk dahil) ölümü halinde, memura “1.387,58 TL” ölüm yardımı yapılır.

-Memurun ölümü halinde, ölüm yardımının ödenebileceği kişilere “2.775,16 TL” ölüm yardımı yapılır. KAMUAJANS

Editör: Wan Haber