Koronavirüs sürecinin başlamasıyla beraber 0 otomobillerin gerek imalatı gerekse de dünya devletleri arasındaki ithalat ve ihracatı kısıtlandı.

Hal böyle olunca ikinci el araç sahipleri kendi aralarında araçlarının fiyatını iki Hatta üç katı kadar yükseltme yoluna başvurdu.

Netice itibari ile konuya bakıldığında 50 ya da 60 bin TL’ye 2 sene önce alınan bir otomobil şimdi piyasalarda 130-140 bin TL’ye kadar fiyat bulmaktadır.

Fiyatların bu derece yükselmesi tüketiciler ya da kendilerine araç almak isteyen vatandaşlar arasında sıklıkla tartışılan konuların başında yer almaktadır.

Fiyatların Hangi Yünde Değişmesi Bekleniyor?

Bir taraftan koronavirüs aşısının bütün dünya devletleri arasında geliştirilmesi çalışmaları devam ederken Diğer taraftan daha Türkiye’de Ticaret Bakanlığının ikinci el araç piyasası ile ilgili tavan fiyat uygulamasına geçiş yapması ve bu yönde çeşitli kararlar alması bekleniyor.

Ticaret Bakanlığının son zamanlarda sosyal medya platformları aracılığı ile yapmış olduğu çeşitli açıklamalara göre ikinci el araç fiyatları ile ilgili tavan fiyat uygulamasına geçiş yapılmakla beraber ikinci el oto alım satım fiyatlarının belli miktarda düşmesi bekleniyor.

Galericiler Diğer taraftan yapmış oldukları çeşitli açıklamalara göre oto alım satımı ile ilgili piyasada müthiş bir sermayenin dolaştığını, bunun hem üretici hem de tüketici açısından çeşitli mağduriyetleri de beraberinde getirdiğini, bu nedenle devletin, Ticaret Bakanlığı eli ile çeşitli yaptırım uygulamalarına geçiş yapmasının avantajlı olacağı açıklanmaktadır.

Türkiye’de Merkez Bankası başkanı ile Hazine ve maliye bakanlığının değişmesi döviz piyasasında çeşitli dalgalanmaların meydana gelmesine yol açtı. Bu konu, aslında dolar-euro paritesinin düşüşe doğru geçiş yapması bunun haliyle oto alım satım pazarındaki yüksek rayiç bedellerini ve fahiş fiyatlarının azalması yani düşüşe geçmesine yol açması bekleniyor.

Peki Ne Olacak?

İkinci el araç fiyatlarının 2020 senesini tamamlayıp 2020 yılının ilk çeyreğine kadar az da olsa biraz daha yükseleceği konuşulmaktadır. İkinci çeyreğin başından itibaren, özellikle de yönetim ve istikrar oturtulması neticelerine bağlı olarak ikinci el oto alım satım fiyatlarının genel ekonomi bazında düşüşe geçmesi beklenirken, diğer taraftan da makalenin başında da belirtildiği gibi Ticaret Bakanlığının olaya el atmasıyla 2.el oto alım satım tavan fiyat uygulamasına geçiş yapılacağı söylenmektedir. Durum böyle olursa ikinci el araç fiyatlarının ciddi miktarda düşüşe geçmesi beklenecektir.

Editör: Wan Haber