2020 yılına 2. el otomobil fiyatlarındaki yüzde 60'a varan artış damga vurdu. Bazı modellerde ikinci el otomobiller sıfırının fiyatını geçti. Yeni yılda ikinci el otomobil fiyatları geriliyor. 2021 yılında 2. el otomobil piyasasında neler bekleniyor? Sektör yöneticilerinden ikinci el araç alacaklara hayati tüyolar geldi. 

Sıfır otomobil üretiminin korona salgını nedeniyle kesintiye uğramasıyla ikinci el fiyatları uçuşa geçmişti. 2020 yılının sonuna doğru kısmen çözülen sıfır otomobil tedariği ve markaların kampanyaları fiyatları durağanlaştırdı. Peki 2021 yılında kullanılmış otomobil pazarı ve otomobil fiyatları nasıl olacak? İşte piyasa uzmanlarından ikinci el fiyatlarıyla ilgili önemli tüyolar...

"FİYATLARDA BÜYÜK YÜKSELİŞ GÖRMEYECEĞİZ"

‘2021 yılı için bir öngörüde bulunmak gerçekten çok zor’ diyen Indicata Satış Direktörü Aslı Göker, şu öngörülerde bulundu:
Son 10 yılın ortalamasına baktığımızda yıllık satış hacminin ortalama yüzde 19'u yılın ilk çeyreğinde gerçekleştiğini görüyoruz.

Normal bir dönemde olsaydık yeni araç pazarındaki bu durum sebebiyle ikinci el pazarının canlı geçeceğini söyleyebilirdik.  Ama sektörün gidişatını belirleyecek diğer önemli etken olan Covid-19 salgınının aşı ve yarı zamanlı kısıtlamalarla yılın ikinci çeyreğinden itibaren kontrol altına kısmen alınabileceğini düşünüyorum.

Bu nedenle yılın birinci çeyreğinde genel olarak otomotiv pazarının düşük seyredeceğini, fiyatlarda da çok büyük bir yükseliş görmeyeceğimizi düşünüyorum.

Salgının kontrol altına alınması, ekonomik anlamda bir toparlanma sürecine girilmesi durumunda ikinci el satışlarının en az 2020 yılı paralelinde hatta bir miktar yukarısında gerçekleşeceğini, ikinci el araç fiyatlarında da pazara yeni sunulacak araç fiyatlarına bağlı olarak, çok volatil olmayan ama kademeli yükselecek bir fiyat yapısı olacağını öngörüyorum.

NORMALLEŞME FİYATLARI NASIL ETKİLER

“Tüketici için Ocak ayının ortalarına kadar bir fırsat söz konusu" diyen Otomerkezi’nin CEO’su Muhammed Ali Karakaş "Aşılamanın başlaması, vakaların düşüşü ve buna paralel olarak hızla kısıtlamaların kaldırılması yine ikinci el araçlara olan talebin ani şekilde artmasına ve aynı şekilde fiyatların da radikal biçimde yükselmesine sebep olacaktır.” dedi. İşte Karakaş'ın öngörüleri...

2019 Kasım-2020 Mart arasında yakalanan ivmenin ardından fiyatlardaki artışın yüzde 50’leri aştığı bir yılı geride bıraktık. 2020 Kasım ortası sonrasında ise kısıtlamalar sebebiyle satış anlamında yılın en kötü dönemi geçti. Fakat 2020 yılı, şişen fiyatlar sebebiyle tüketiciye yaramadı. Tüketicinin lüks segmentte otomobile ulaşması için çok büyük bütçelere ihtiyaç var. Lüks otomobile erişme imkanı ve kabiliyeti çok zorlaştı. 2021’de bu imkan çok daha zorlu bir hal alacak gibi görünüyor.

FİYATLARDA GERİ ÇEKİLMELER DEVAM EDEBİLİR

“Aralık ayında yaşanan düşüşün ardından 2021'in ilk günlerindeki verilere baktığımızda satışlarda henüz bir artış veya ivmelenme olduğunu söyleyemeyiz" diyen arabam.com Pazarlama Direktörü Dr. Naim Çetintürk ikinci el otomobil pazarıyla alakalı, "Yılın son iki ayındaki durgunluk sonrası satışların benzer seviyelerde devam ettiğini görüyoruz. Ekonomideki gelişmeler, özellikle Türk Lirası'nın değer kazanmayı sürdürmesi fiyatlardaki geri çekilmenin devam edebileceğine işaret ediyor. Ancak rakamlar belirli seviyeleri gördüğü için, satıcı ve alıcılar düşmeye başlayan yeni fiyatlara temkinli yaklaşıyor” dedi. İşte Çetintürk'ün öngörüleri...

Markalar 2021 yılını, geçtiğimiz yıl yaşanan kayıpları geri kazanma dönemi olarak planlıyor ve özellikle bahar sonrası artış beklentilerini dile getiriyor. Ülkemizde döviz kurlarındaki düşüş ve ikinci el fiyatlarındaki geri çekilme sonrası oluşan yeni seviyeleri, alıcı ve satıcıların yavaş yavaş içselleştirmeye başladığını hissediyoruz.

Şubat ayı sonrası 2021 model sıfır araçların fiyatları açıklanacak ve büyük ihtimalle 2020 modellerde hem fiyat hem de koşullar itibarı ile avantajlı kampanyalar göreceğiz. Bu kampanyalar ikinci el fiyatlarına düşüş olarak yansıyabilir. Dolayısı ile ancak 2021'in ilk çeyreğinde ikinci elde fiyatların belirli bir dengeye oturmasını beklemek mümkün.

Her ne kadar Aralık ayında hem sıfır hem de ikinci elde düşen fiyatlar gözlemlesek de genel olarak artan otomobil fiyatlarının, 2021 yılında yaşı ve km'si daha yüksek olan ikinci el araçlara olan ilgiyi artırabileceğini düşünüyoruz.

YENİ YILDA FİYATLAR GERİLEYECEK

“Corona virüsü salgının başlamasıyla birlikte, sağlık endişelerinden kaynaklı olarak birçok insan, toplu ulaşım yerine imkânları ölçüsünde bir araç satın almaya yöneldi" diyen sahibinden.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan, "Salgının etkisiyle birçok ülkede çeşitli kısıtlamalara gidilirken, büyük otomobil üreticileri de üretimlerini kısma ve hatta durdurma noktasına geldi. Bu durum sıfır araç arzında ciddi sıkıntı yaratırken, ikinci el araç piyasasındaki talebi tetikleyen ve dolayısıyla fiyatların yükselmesine sebep olan diğer bir etken oldu” dedi. İşte Erdoğan'ın öngörüleri...

Ancak yaz dönemi ve sonuna doğru salgının kısmi olarak kontrol altına alınmasıyla birlikte üretimin tekrar başlamasına paralel olarak sıfır araçların daha fazla sayıda piyasaya arzı ve ikinci el araçlara yönelik artan talebin de bir dengeye oturmasıyla birlikte fiyatlarda düşüş görmeye başladık.

Buna ek olarak Aralık ayı içerisinde sıfır araç kampanyalarının da etkisiyle ikinci el araç fiyatların belli bir düşüş yaşanmaya başlarken, biz bu durumun yeni yılda da etkisini bir miktar sürdürmeye devam edeceğini düşünüyoruz.

Nitekim sahibinden.com'un Aralık ayı verileri de bu düşüşü doğrular nitelikte. Satılık araç ilan verilerinden yola çıkarak yaptığımız analizde, geçtiğimiz Kasım ayına göre fiyatlarda ortalama yüzde 1 civarında düşüş gözlemliyoruz.

Sahibinden.com verilerine göre Aralık ayında satılık otomobil fiyatların yüzde 1’lik bir düşüş gözlemlendi. Geride bıraktığımız yılın son ayında ilan verilen marka ve model sıralamasında lider yine değişmedi. En çok verilen otomobil ilanlarında Volkswagen Passat zirvede yer alırken onu Renault Clio ve Opel Astra takip etti.

Editör: Wan Haber