Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkı ve destekleriyle Meram Belediyesinin kentsel dönüşüm projesi kapsamında düzenlenen, geçmişi yeniden canlandırma geleceği inşa adlı kentsel dönüşüm çalışmalarını anlatan"Miras" adlı görsel şölen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla yapıldı.

"Yıkılabilecek ve kentsel dönüşüme girecek olan ve bu çalışmayı yapacak olanlara destek olacağız"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise, Türkiye genelindeki bazı belediyelerin kentsel dönüşümdeki hatalarının sıkıntıları arttırdığını belirterek, şehir içlerindeki karışıklıkların düzeltilerek şehircilik anlayışının ön plana çıkartılması konusunda önerilerde bulundu.

Bakan Özhaseki, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu kaydederek, "Ülke topraklarının yüzde 66’sı birinci derece veya ikinci derece deprem kuşağında. Nüfusumuzun yüzde 71’i deprem bölgelerinde yaşıyor. Deprem bir gerçek, onunla savaşamayız ancak onu iyice anlayarak tedbir alabiliriz. Yapabileceğimiz tek şey bu. Geçtiğimiz 100 yıl içinde bu coğrafya üzerinde altı ve üzerinde deprem sayısı 56. Ölen insan sayımız 100 binin üzerinde, mali kaybımız 100 milyar civarında. Deprem insanları öldürmez, insanları kötü yapılar öldürür. Bilim adamları İstanbul için bir deprem gerçeğinin olduğunu söylüyor. Önümüzdeki 15 yıl içerisinde bir deprem olacak dediklerinde bunu seyretmemiz mi gerekiyor? Tedbir alıp gayret etmeyelim mi? Şu an bir gayret içerisindeyiz ve onun için uğraşıyoruz. Yıkılabilecek ve kentsel dönüşüme girecek olan ve bu çalışmayı yapacak olanlara destek olacağız. Cansuyu olarak o çalışmayı yapanlara sıfır faizli kredi vereceğiz, iki sene boyunca inşaatların yapım süreci boyunca bunu devam ettireceğiz. Sonra da üç sene içerisinde paramızı geri isteyeceğiz. Böyle başlayarak yılda 500 bin birimin dönüşmesini hedefledik" dedi (iha)

Editör: Wan Haber