İstanbul Fatih'te Ahmet Koca'nın polislerce dövülmesine ilişkin soruşturma tamamlandı. İddianamede, 11 şüpheli polisin "işkence" suçundan 12'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Savcı Ekrem Aydıner'in hazırladığı iddianamede, polisler Adem Doğan, Muhammed Mustafa Gülcan, Atalay Erzurumlu, Mehmet Karakoyun, Seyit Ali Aktaş, Ali Yener, Can Ahmet Akgün, Ahmet Gülen, Fatih Kalabalık, Mustafa Altınok ve Ahmet Özdemir Türk Ceza Kanunu (TCK) 94/1 maddesi uyarınca işkence yapmakla suçlanıyor.

11 polisin ayrıca, TCK'nın 53/1-a-b maddesi uyarınca, "kamu görevinde istihdam edilmelerinden" ve "seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasî hakları kullanmaktan yoksun bırakılması" talep ediliyor.

Koca'nın dövülmesini engellemeye çalışan tek polis olan Orhan Baysal hakkında da takipsizlik kararı verildi.

"Sen terörist misin?"

Ahmet Koca, 18 Haziran 2012'de dört akrabasıyla birlikte Fatih'te seyahat ederken, yol verdiği polis aracının kendisini durdurduğunu anlatmıştı. İddianamedeki ifadesine göre, olay şöyle gelişti:

"Polis aracından inen Mustafa isimli memura araçta hamile bir kadın olduğunu hastaneye yetişmemiz gerektiğini söyledim. Polis, 'Banane lan hamileden, aşağı in' dedi. polise asker olduğumu söyleyince yine aynı şekilde 'Banane lan' dedi. Sonra Mustafa isimli memur üstüme yürüdü ve beni itti."

"Diğer polisler de araçtan inice ağabeyimi arayıp yardım istedim. Kürtçe konuştuk. Bu defa bana 'Sen terörist misin?' diye vurmaya başladılar. Orhan isimli memur dayağı engellemeye çalıştı, başaramayınca yardım istedi. Ancak gelen polisler de beni dövmeye devam etti. Biber gazı sıkıp cop da kullandılar. Yere düştüm, yerde de vurmaya devam ettiler."

"Kelepçe takıp araca bindirdiler. Beni Yenikapı civarında yıkık evlerin bulunduğu Davutpaşa Hamamı'nın sokağında bir yere götürüp dövmeye devam ettiler. Araç içinde dolaştırarak da dövmeyi sürdürdüler. Kendimi kaybetmişim, gözümü nezarette açtım."

"Sabah rapor için Haseki Hastanesi'ne götürüldüm, polisler doktorun yanında durarak psikolojik baskı uyguladı."

"İnsan onuruyla bağdaşmayan davranış"

Savcı Aydıner, olayın bir evin balkonundan çekilen cep telefonu kamerasıyla da görüntülendiğini, Koca'nın yumrukla ve tekmeyle dövüldüğünün, bir polisin de engellemeye çalıştığının görüldüğünü yazdı.

Ayrıca nezarette ellerindeki kelepçelerin çözülmemesi ve bu şekilde polislerce su içirilmeye çalışılması ve Koca'nın tuvalete götürülmemesi de iddianameye girdi.

İddianamede, "polislerin Koca'ya karşı, insan onuruyla bağdaşmayan, bedensel ve ruhsal yönden acı çekmesine, aşağılanmasına yol açan davranışlarda bulunduğu" ifade edildi.

İddianamenin değerlendirilmesi için mahkemenin 15 günü var. BİANET

Editör: Wan Haber