Tüm bunlarla beraber koronavirüsü sebebiyle yoğun stres ve endişe duyguları ile uyku kalitesinin ve değişecek uyku süresinde sıklıkla kabus görme ya da uykudan aniden uyanma ve yeniden uykuya dalamama gibi durumlar çok yaygınlaştı. Özellikle de yatak odasının uyku dışında evden ofis çalışmalarımızı yürüttüğümüz alan olarak kullanılması, mesai kavramını unutturdu. Gündelik hayatta sabahleyin belli bir saatte alarm kurmak suretiyle uykudan uyanma belli zaman aralıklarında mesela öğlen yemeğinin yenmesi ve molalar şeklindeki rutinleri aksatma alışkanlıkları var olan uyku düzenimizi iyice bozdu. Zaten bozuk olan uyku düzenimizin daha da kötüleşmesine sebep olduğu belirtilmektedir.

Kadınlarda Uyku Bozukluğu Daha Fazladır
İnsanlar da yaklaşık olarak %22 oranında kötü uyku alışkanlığı edindi ve uyku kalitesi az olanlarda problemler insomniaque yani kronik uykusuzluk tanısı olacak seviyeye yükseldi. Kadınlarda %26 oranında uyku kalitesi bozukluğu, erkeklerde ise %17 daha çok etkiledi. Koronavirüsün yoğun olarak bulgularının rastlanıldığı bölgelerde yaşayan bireylerin yaklaşık olarak % 21’i uyku kalitesinin çok yetersiz olduğunu dile getirirken kovid-19 yoğun yaşanmayan halkın ise daha az sıklıkla Yani yaklaşık olarak %27 oranındaki bireylerin uyku kalitesinin kötü olduğu ifade edilmektedir.

Sağlıklı Ve Kaliteli Uykunun Püf Noktaları Nelerdir?
Covid-19 pandemisi özellikle de uyku düzeni ya da uyku kalitesi üzerindeki olumsuz etkileri göz önüne alınınca normalleşme süresince gerçekleştirilecek ve hayatımıza katılacak çeşitli davranışlarla bu süreç daha etkin ve daha sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilir .

Özellikle de son zamanlarda insanların uyku kalitesi ve uyku düzenindeki ani değişikliklerin ve kaygı uyandıran durumların da uykuya etki etmesi ile beraber insanların uykuları gitgide bozulmaya başladı. Normalleşme süreci ile beraber aslında insanların normal gündelik yaşantılarına adapte olmaları ve bu durumun gece vakti ya da gündüz vakti uyuyacakları uykularına olumlu etkilerinin yavaş yavaş tekrar rayına oturması beklenmektedir.

 

Editör: Wan Haber