Gerçek Somali özgürlük sayfasının kurucusu olan Ayeen’e göre bu normal. Her gün e-posta adresine çok sayıda tehdit mesajı geldiğini söylüyor. Somalili ateistlerin kurduğu Facebook grubunun 80 binden fazla kullanıcısı aktif. Ana akım Somali geleneğinin dışlamış olduğu Ateistler ve eski Müslümanların toplandığı bir gruptur burası. Bu grup, başlarda dini tartışmaların güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla oluşturulmuştu. Şimdi ise Somali kültüründe her alanda özgürlüklerin tartışıldığı bir platform haline geldi.

Ayaan, adını tam olarak belirtmek istemedi, fakat hareketlerinin nasıl başladığını ayrıntılarıyla anlattı. 2016 senesinde somalililer arasında ifade özgürlüğü ve tartışmalarının yapılabildiği bir Facebook Platformu oldukça ilgi duydu. “Bu grupta din ile ilgili bir tartışmaya girdim, herkes bir anda patladı. Saldırganlaştılar, Bana sanki birini öldürmüşüm gibi hissettirdiler.” deniliyor. Bu deneyimden sonra hemen gruptan ayrıldı, sonrasında ise tek yolun yeni bir platform oluşturmak olduğunu düşündü. Yeni kuralların geçerli olacağı yeni bir platformdan bahsediliyordu. Gerçek Somali özgürlük sayfasının insanların özgür bir şekilde dilediklerini söyleyebilmeleri için bir yer olmasını istedim diyor.

SOMALİLİ ATEİSTLER FACEBOOK'TAN ÖLÜM TEHDİTLERİ ALIYOR

İslamın Dokunulmazlığı
Ayaanle, çok sayıda ölüm tehdidi aldığını bildirmektedir. Facebook'u kurma gerekçelerinden biri buydu. İslam’ın dokunulmaz olduğunu göstermek İslam. Eleştirilebilir, tartışılabilir ve açıkça konuşulabilir” dedi. Somali ve somaliland’ da dine hakaretin cezası hapis cazasıdır. 

Facebook grubu, akademisyen Mahmut jama Ahmet Hamdi için çeşitli kampanyalar düzenlemiştir. Ahmet Hamdi Facebook paylaşımında Allah’a inanmayı ve 2019 yılındaki kuraklığın çözümü için Allah’a dua etmeyi sorgulamış devlet Başkanlığı af tanımadan önce Ahmet Hamdi 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Vehabi Eleştirisi
Ama bu Facebook grubuna yazı yazanlar sadece eski Müslümanlar ve gayrimüslimler ve LGBT'li bireyler değildi. Sudan'da yaşayan sudanlı bir erkek de grupta Hz. MUHAMMED  ile eleştirel paylaşım yaptı. Facebook’ta kimliğini tespit eden bir grup erkek paylaşım yapan Sudanlının vehabi olduğunu düşündü. Kimliğini tespit ettikleri için yaşadığı yeri bulan Grup sudanlı erkeğe saldırdı.

Editör: Wan Haber