Bilim adamları Mars yüzeyindeki şekillerin magmatik karakterli olmadığını yani volkanik olmadığını ve çamurla oluştuğunu belirtiyor.

Yapay Mars Ortamı

Bilim insanları Marsı zaten yakından inceliyordu. Mars’ta, Dünya’daki gibi yanardağlar erimiş kaya değil çamur püskürtüyor. Bunu araştıran bilim insanları Mars koşullarının yaratıldığı kapalı bir ortamda yapılan deneyle akışkan çamurun simülasyonunu yaptı. İncelemeler sonucu çamurun bir diş macunu gibi akışa geçtiği ve belirli şartlarda da bu akışkan çamurun zıpladığı görüldü.

Mars ve Dünya Benzerliği

Bu tarz bir çamur akıntısı da Hawaii’de bulunan Kilauea Yanardağı’ndaki “pahoehoe” adlı lav türüne aşırı benziyor. Bu şekilde, Mars’ın Dünya’ya benzerliğine bir yenisi daha eklenmiş oluyor. Çek Bilim Akademisi’nde bulunan Dr Petr Broz, Kızıl Gezegen Mars üzerine çeşitli araştırmalar yapıyordu. Araştırmaları sonucu daha karmaşık bilgiler elde ettiklerini ifade ediyor. Ancak net bilgiler elde etmek için Mars’a bir jeolog gitmesi gerektiğini ifade ediyor. Çünkü uzaydan bakıldığında görülen şeyin bir çamur mu yoksa lav akıntısı mı olduğuna emin olamadıklarını söylüyor. Broz bu zamana kadar yaptığı çalışmalarda Mars’taki çamur volkanları için birçok şüphe barındırıyordu. Dünya’daki lav akıntıları donar ve koni şeklini alır. Ancak Broz, Mars’taki şekillerin farklı formlar olabileceğini araştırıyordu.  Bunun içinde Mars’taki çamur benzeri maddenin soğuk ve sıcak havada nasıl tepkiler göstereceğini araştırmak için çalışmalara başladı.

Alçak Basınç ve Düşük Sıcaklık

Broz ve ekibi Mars ile aynı koşullara sahip bir ortam yarattı. Uzaya gönderilebilecek bazı ekipmanlar bu sayede test edilebilecek.  Araştırmacılar kumdan bir yokuş oluşturarak, akışkan çamuru buraya döktüler. Mars koşullarında çamur lif lif ve çentikli loplar halinde hareket etti. Ancak Dünya koşullarında bu akışın doğrusal olması gerekliydi. Bunun sebebi de alçak basınç ve suyun çabuk buharlaşması sonucu aniden donması olarak belirlendi.  Broz ve ekibi çalışmalarının ilk sonuçlarını Nature Geoscience dergisinde yayımlattı.

Editör: Wan Haber