Bir hayli yeni atanan memur çalışmaya başlayınca çeşitli sıkıntılarla karşılaşır. Yapmakta olduğu işte bir hayli zorlanır. İkamet ettiği yerde zorlanır ya da eşi, çocuğu başka bir şehirde olduğu için sıkıntı çeker. Bu yüzden de tayin olmak ister. Ancak tayin istemenin de belli kaideleri ve vakitleri vardır. 

Bir Sene Stajyerlik Döneminde Tayin İstenemez

İlk kez atandıktan sonra aday memuriyet süreci dediğimiz stajyerlik dönemi başlamaktadır. Bu stajyerlik dönemi 1 (bir) sene sürmektedir. Bu süreç dahilinde kanunen geçerli bir sebebiniz olsa bile tayin isteyemezsiniz. Sadece bir yıl boyunca süren stajyerlik döneminizi başarı ile bitirip kadroya geçiş yapmaya hak kazandıktan sonra geçerli mazeretinizi kullanarak tayin isteyebilirsiniz.
 
Kanunen geçerli özür koşulları ise; eş vaziyeti, sıhhat özrü ve eğitim özrüdür. İlk bir yılınız dolup kadrolu olduktan sonra evlilik durumundan veya sağlık özrünüzü belgeleyerek stajdan sonraki ilk özür grubu tayin döneminden tayin isteyerek istediğiniz ili ya da ilçeyi seçerek özür grubu tayin programından yararlanabilirsiniz.

Normal Tayin İstemek İçin 3 Yıl Beklemek Gerekiyor mu?

Yüksek lisans gibi eğitim özürleriyse ilk üç yıl müddetinde kullanılamaz. Stajın hemen peşinden ilk özür grubu tayin dönemi şubat veya ağustos aylarına eşit gelir. Bu müddetler ara ara değişebilir. Bu gibi özür vaziyetleriniz yoksa ve normal yoldan tayin istiyorsanız üç yıl beklemeniz gerekmektedir. 
 
Yalnız doğu bölgemizde üçüncü dereceden illerimizde doğu şart görevi yapıyorsanız özür grubunda olmanız pek mümkün değildir dahi ancak 2 (iki) yıl sonra tayin isteyebilirsiniz. Lakin tayin istediğiniz şehre gitmek için yeterli hizmet puanını doldurmuş olmanız gerekmektedir.

 Doğu görevinde 2. bölgede görev yapanlarsa yeniden 3 yılı beklemek zorundadır. Bunların dışında D ve E sınıfı kazalarda ise zaruri görevinizi bitirip tayin istemek içinse 5 (beş) yıl müddetle beklemeniz gerekmektedir. 
 
Bunların dışında yeni izdivaç etme, boşanma, yeni çocuk durumları gibi kural dışı konular alakalı yönetmeliklerle belirtilir.

Editör: Wan Haber