Ramazan ayı ile ilgili en önemli özellik, oruç tutmaktır. Ramazan ayında bir ay boyunca oruç tutulmaktadır. İbadetler yerine getirilir. Hoşgörünün, mağfiretin ve rahmetin yaşandığı bu dönem, Müslüman alemi için oldukça önemlidir peki Orucu kimler tutmalıdır? Oruç kime farzdır?

Orucun Ehemiyeti Nedir?

Oruç ibadeti, İslam dininin önemli ibadetlerindendir. Ayrıca Ramazan ayında tutulan oruç, İslam’ın beş temel şartından biridir. Allahu Teala, oruç ibadeti ile ilgili “İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir. Onu nefsime izafe ediyorum. Mükafatını da ben vereceğim.” Diye buyurmuştur.

Bu sebeple Oruç ibadetinin diğer ibadetlerden yeri ayrıdır. İslam dinin de her ibadetin vecibesinin yerine getirilmesi amacıyla çeşitli koşullar bulunmaktadır. Bu koşullar bir araya geldiğinde ibadet kişiye farz olur ve bu ibadetin yapılması gerekir. Bu durumda Orucun kimler tarafından tutulması gerekir? sorusu ortaya çıkmaktadır.

Oruç Tutma Şartları Nelerdir?

  1. Müslüman olmak: Yani bir kişiye orucun farz olması için o kişinin Müslüman olması gerekiyor.
  2. Ergenlik çağına girmiş bulunmak ve Akli dengesinin yerinde olması: İslam dininde ibadeti yerine getirebilmenin en temel prensiplerinden bir tanesi ise bireyin Akli dengesinin yerinde olmasıdır. Akli dengesi yerinde olmayan bir bireyin ibadetleri yerine getirilmesi farz değildir. Aynı zamanda ergenlik çağına girmiş olmak da bu noktada oldukça önem arz etmektedir. Ergenlik çağına girmemiş birinin ibadet etmesi zorunluluğu yoktur.
  3. Oruç tutmaya gücü yetmek ve herhangi bir engellinin bulunmaması: Bir bireye orucun farz olması için özellikle de o bireyin oruç tutmaya gücünün olması gerekir. Özellikle de tek seferde bulunan kişiler, hastalar ya da gücü yetmeyen kişilerin oruç tutması ertelenebilir.

Oruç Kimlere Farz Kılınmamıştır?

  • Oruç ibadeti bazı durumlarda bazı kimselere farz değildir. Bu durumları içeren herhangi bir hal ya da hareket içerisinde ise birey, oruç tutulmayabilir. Yolculuk esnasında yani seferi durumunda oruç tutmak zorunlu değildir. Ne kadar gün tutulmamış ise o günlerin kazası daha sonradan yerine getirilebilir.
  • Hastalık süresi boyunca beden sağlığı yerine gelene kadar oruç tutulması zorunlu değildir. Yine tutulmayan oruçların daha sonradan kazasının yerine getirilmesi gerekir.
  • Hamilelerin oruç tutmaları zorunlu değildir. Özellikle de bebek sağlığı açısından doktorun önerisi doğrultusunda oruç tutulmaması gerekir. Anne adayı, tutmadığı orucun sayısı kadar daha sonradan kaza oruçlarını tutabilir.
  • Yaşlılık durumu oruç için bir engel taşıyabilir. Çünkü yaşlı olan bireylerde takat kalmayacağı için özellikle de açlık ve susuzluk gibi durumlara dayanma gücü azalacaktır. Hele bir de ilaç kullanımı var ise oruç tutulamaz.
Editör: Wan Haber