Alevilik inancına göre her sene Şubat ayı içerisinde belirli tarihler aralığında tutulan Hızır orucu 2021 senesi içerisinde de binlerce kişinin gündemine geldi.

 Hızır Orucu Nedir?

 Alevi inancında her sene 13 Şubat tarihinde başlayan ve 3 gün devam eden bir oruçtur.

 Hızır'a Adanan bu oruç sonrasında Hızır Cami yapılır, oruç boyunca geleneksel olarak Alevi köylerinde saz çalınır, deyişler söylenir ve Hızır Peygamber ile alakalı çeşitli hikayeler dile getirilir. Oruç sonrasında kavrulmuş ve öğütülmüş buğday irmiğinden Gavut adındaki pilav pişirilir ve komşularla beraber dualar eşliğinde yenilir.

 Hızır Orucu Nasıl Tutulur?

Alevi inancında bulunan Hızır Orucu her sene 13 Şubat tarihinde tutulur. Bu ibadetin sonrasında ise yine aynı şekilde Alevilik inancına göre kavrulmuş ve öğütülmüş buğday irmiğinden Gavut adı verilen bir pilav yapılır ve içerisine tereyağı dökülerek bütün komşularla beraber dua edilerek yenilir.

 Hızır Orucu Saat Kaçta Açılacak?

 Gece 00:00'dan sonra  yeni gün oruç günü olur. Bu sebeple 24 saat bitince oruç başlar ve güneş battığında ise biter. Rumi takvimine göre 31 ocak ile 2 Şubat tarihleri arasında tutulan Hızır Orucu Miladi takvime göre ise 13 ile 15 Şubat tarihlerine denk geliyor.

Editör: Wan Haber