WanHaber.com - Haber Merkezi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi tarafından hazırlanan program ile, Karar Hükmünde Kararname (KHK) ile işten çıkarılanlar Van’da bir araya geldi. Van Barosu’nda düzenlenecek programa, CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Av. Gülizar Biçer Karaca, Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Cihangir İslam, Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ve İstanbul Milletvekili Av. Turan Aydoğan, Avukat Sezgin Tanrıkulu, CHP Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu, CHP Hakkari İl Başkanı Nazım Demir, CHP Ağrı İl Başkanı Nihat Aslan,  CHP Bitlis İl Başkanı Kahraman Yardım, Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan ve KHK’lı vatandaşlar katıldı.

‘Acı ve dram’

Programda konuşan CHP Van İl Başkanı Avukat Seracettin Bedirhanoğlu, KHK ile işten çıkarılanların sayısının 150 bine yaklaştığını vurgulayarak, “Kanun hükmünde çıkarılan kararnameler ile maalesef on binlerce çalışan işinden ve olmuştur. Doğrudan etkilenen yani işini kaybedenlerin sayısı 150 bine yaklaşmaktadır. Bazıları işinden ve aşından olmakla kalmayıp bir de gözaltına alınıp hapis hayatı yaşamıştır.

Gözaltı ve hapis hayatı yaşayan ve yaşamaya devam edenlerin sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Geçen bir paylaşımda okudum, KHK’lı olup da hayatını kaybedenlerin sayısı 800’e yakındı. Bu çok acı bir durumdur.

Bunların arasında kimi haksızlığa dayanamayıp intihar etmiş, kimi üzüntü ve stresten dolayı hastalığa yenik düşmüş, kimi ise cezaevinin koşullarına dayanamamıştır. Maalesef ciddi bir acı ve dram yaşanıyor. KHK’lılara yapılanlara bakınca insanların yaşam hakkının elinden alınmak istediğini görüyoruz. Hâlbuki yaşam hakkı kutsal hakların en başında geliyor” dedi.  

‘50’nin üzerinde’

KHK Platformu sayısının arttığını dile getiren Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın, “Ben, Barış bildirisini imzaladığı için üniversiteden atılan bir arkadaşınızım. Bu kimlikle buradayım. Dolayısıyla 2. kimliğimde şudur, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı’yım. Bunu da şundan vurguluyorum. Üniversiteden atıldık, asla mücadelemizi bırakmadık, asla yere bakmadık, bizi utanç içerisinde bırakacak hiçbir şey yapmadık. Ülkemizin toplumsal barışı için elimizi taşın altına koymuştuk.

Bu kadar mağdur yaratan sistem ayakta kalamaz. Memnuniyetle görüyorum ki bizim başlattığımız bu KHK buluşmaları konunun tekrar siyasetin gündemine taşınmasına katkı verdi. Belli periyotlarla bu buluşmaları yapıyoruz. Konuyu devamlı gündemde tutmaya çalışıyoruz ve görüyoruz ki sadece bizim çabalarımız yok tabii ki. KHK’lı arkadaşlar son dönemde ciddi bir özgüven kazandılar ve 35’e yakın olan KHK Platformu sayısı 50’nin üzerinde şu anda” diye konuştu. 

‘Mutlu etti’

KHK’lıların bir arada gördüğü için mutlu olduğunu ifade eden CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Av. Gülizar Biçer Karaca, “Van’da bugün 3 ilimizi bir araya getirmeye planladık ama bu salona baktığım zaman gerçekten bu süreçte hem bizler daha yürekli, daha cesur KHK zulmünü dile getirmeye başladık.  Ama her şeyden önce sizlerin de bu katılımınızla bu sorunun çözümü noktasındaki siyasi iradeye ciddi bir baskı unsuru oluşturma noktasında hızla büyüdüğünüzü, hızla bir araya geldiğinizi görmek gerçekten beni ve arkadaşlarımı çok mutlu etti.

Yan yana olursak mücadelemizi güçlendireceğiz, sesimizi daha çok duyuracağız. KHK, siyasi bir tercihti. Bu nedenle bu sorun bugün tepesinde sarayın kılıcı sallanan mahkemelerin, talimatlı yargıçların ve talimatlı mahkemelerin olduğu yargı bağımsızlığının ortadan kalktığı bu ülkede hukuken çözülmesinin mümkün olmadığını hep birlikte biliyoruz” dedi.

Editör: Wan Haber