Buğday fiyatları, Ukrayna'daki kriz nedeniyle 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Türkiye aynı zamanda, Rusya'dan en fazla tarım ürünü ithal eden ülke olarak dikkat çekiyor. Bu sebeple endişe oluşmaya başladı.

TÜRKİYE EN BÜYÜK BUĞDAY İTHALATÇISI

Türkiye, Rusya'nın en büyük buğday ithalatçılarından biri olduğu için hububat fiyatlarındaki artış gıda fiyatlarını da artırıyor. Buğday fiyatlarındaki artış makarna ve ekmek gibi temel gıda ürünlerini doğrudan etkiliyor. Buğdayın Chicago borsasında işlem gören vadeli kontratları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Karadeniz bölgesinden yapılan hububat ihracatında aksama yaşanacağı endişeleriyle yaklaşık 14 yılın en yüksek seviyesini gördü.

BUĞDAY TON BAŞINA 346,5 DOLARDAN ALICI BULUYOR

Chicago'da gösterge buğday fiyatları yüzde 2,8 artarak bushel başına 9,6 dolarla Haziran 2008'den beri en yüksek seviyeye çıktı. Sonrasında ise buğday fiyatları bushel başına 9,43 dolardan yani ton başına 346,5 dolardan işlem gördü.

ENDİŞELER ARTIYOR

Ukrayna ve Rusya'nın dünyanın en büyük hububat üreticileri ve ihracatçıları arasında yer alması nedeniyle savaşın uzun sürmesi halinde önümüzdeki tarım sezonu için arz endişelerinin yükseleceği endişeleri artabilir.Rusya-Ukrayna geriliminin turizm ile tahıl ve gıda ticaretine etkileri de takip ediliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı dün konu ile ilgili yaptığı açıklamada "mevcut stokları dikkate alındığında başta buğday olmak üzere hububat ve diğer ham maddelerde yeni hasat dönemine kadar arz yönüyle bir eksikliğin olmayacağı öngörülmekte" açıklamasında bulundu.

SONDAKİKA

Editör: Wan Haber