Yapılan bazı bilgiler araştırmalar gösteriyor ki bazı bireylerin normalin üzerinde yeme içme nedeni %75 oranında duygusal durumlara bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Yemek yemek çeşitli bireyler için kolay bir olgudur. Yemeği bir duygusal antibiyotik olarak görürler. Oysaki yemeğin yaratmış olduğu iyi duygular, genel itibari ile kısa sürelidir ve bu sürenin sonunda alınan kilolar İnsan vücudunda daha çok üzüntü, mutsuzluk, stres, kaygı, pişmanlık gibi olumsuz duyguların hissedilmesine sebep olmaktadır.

Duygusal Açıdan Açlık Hissi 
Duygusal açlık, aşırı iş yükü, sıkıntı, stres, travmatik bir olay ya da aile baskısı gibi sebeplerden dolayı yeme ya da içme isteğinin artması durumu olarak nitelendirilmektedir. Mutluluk bile duygusal yeme isteğini çoğaltabilir. Duygusal yeme eğiliminde olan bireyler, yemek yemeyi bir kaçış yolu rahatlama ya da eğlenme veya herhangi bir şeyi kutlama için bir araç olarak görmektedirler. Bu bireyler, fiziksel açlıktan ziyade duygusal bir şekilde kendilerini aç hissetmektedirler ve bu açlığı giderebilmek amacıyla yemek yemeye yönelebilir. Kişiler, yaşamış oldukları ruhsal açlık ya da çatışmalardan dolayı yemek yemeye yönelerek daha çok haz almaya çalışırlar. Yemek anında kişi haz alır fakat bu hazzın sonrasında pişman olur ve suçluluk duygusuna kapılır. Duygusal açlığını yemek yiyerek gideren bireylerde şişmanlama ya da ilerleyen dönemlerde buna bağlı olarak depresyonel rahatsızlıklar meydana gelebilir.

Duygusal Yeme Alışkanlıklarındaki Belirtiler Nelerdir?
•    Gece kalkıp abur cubur yeme hissi 
•    Kendini avutmak amacıyla yeme içme hissi 
•    En çok sevilen yemek yenilmediği de bir üzüntüye kapılma hissi 
•    Boş vakitlerinde ve can sıkıntısından bir şeyler atıştırma hissi 
•    Çevredekiler yemek yerken ya da bir şeyler içerken aç olunmazsa da bile yemek yeme hissine kapılma

Duygusal durumlara bağlı bir şekilde ortaya çıkan yemek yeme sendromundan kurtulmanın en önemli faktörü farkındalıktır. bu farkındalığı kazanabilmek amacıyla bireylerin kendilerini tanıması, hangi duyguların yemek yeme ihtiyacına sebep olduğunu tespit edilmesi gerekir.

 

Editör: Wan Haber