Türkiye’de uzun zamandan beri devam eden nafaka sistemi hakkında merak edilenleri okuyucularımız için derledik.

Nafaka Nedir?

Nafaka; boşanan çiftlerin arasında maddi dengenin sağlanabilmesi için yürütülen bir sistemdir. Ülkemizde uygulanan bu sistem ile birlikte boşanan eşlerin arasındaki maddi dengenin sağlanması amacıyla verilen ücrettir.

Peki kaç çeşit nafaka vardır?

Türk Medeni Kanunu’na göre nafakanın belirlenmesi esnasında kişilerin hayatlarına devam edebilmeleri için gerekli olan asgari miktarda maddi koşulların sağlanması göz önünde bulundurulmaktadır. Bu sebeple nafakaların kime ne kadar ödeneceği konusunda mahkeme heyeti (Hakim) karar verebilir. Bu hususun belirlenmesi için farklı yöntemlerin kullanıldığı bilinmektedir. Kanun gereği nafakaların 3 çeşidi bulunuyor. Bunlar tedbir, yardım, iştirak ve yoksulluk nafakalarıdır.

Nafakaların tutarı neye göre hesaplanır?

Nafaka tutarı, nafakayı ödeyecek kişinin aylık geliri göz önünde bulundurularak hesaplanmaktadır. Mahkeme heyeti tarafından belirlenen tutar, şahısların aylık gelirlerine göre orantılanmaktadır. En düşük nafaka aylık 300 Türk Lirasıdır. Ancak mahkeme heyeti kişilerin mal varlıklarına da bakmakta olup buna göre bir karar vermektedirler.

WanHaber

Editör: Wan Haber