GSHYİ OLUŞTURAN FAKTÖRLERDE SON DURUM

Türkiye de 2020 yılının birinci çeyreğine bakıldığında büyüme alanında etkisi en çok %10,7 ile bilgi ve iletişim faaliyetlerinde sonrasında ise %6,2 ile de saniyede olduğu görülmektedir. En çok merak edilenlerden biri olan inşaat sektöründe ise durgunluk devam ederken %1,5 oranında da azalma var. Diğer önemli nokta ise İş gücü ödemelerinde oldu.  İş gücü ödemeleri geçen yılın mart ayına göre%14,6 arttı aynı zamanda iş gücü ödemelerinin GSHY içinde ki payı %38,6 olarak belirlendi. Geçen yılın mart ayında ise bu oran %39,0.

BEKLENEN RAKAMLAR GERÇEKLEŞTİ Mİ?

Büyüme Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistlere göre Pandemi sürecinde ekonominin mart ayında %5.2 alanında büyümesi bekleniyordu. Ancak bu büyüme 4.5 oranında gerçekleşti.

GEÇEN SENENİN İLK ÇEYREĞİNE GÖRE %16,2 ARTIŞ

Türkiye’nin cari açığı 2020 yılının birinci çeyreği için 1 trilyon 71 milyar 98 milyon lira GSYH olarak belirlendi. ABD dolarına göre bu durum 176 milyar 146 milyondur.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI BAKAN VARYANK’A GÖRE YAZ AYLARINDA EKONİMİDE CANLANMAMIZ HIZ KAZANABİLİR.

Pandemi sürecini her alanda en iyi şekilde yönettiklerini söyleyen Bakan Varyank ekonomistlerin 2020 yılını küresel ekonomi açısından kayıp bir yıl olarak gördüğünü hatta bazı teknoloji ve ekonomi alanında iyi görülen ülkelerin bile ekonomide sınıfta kaldığını belirtti. Türkiye’nin ise bir başarı hikayesi yazdığını söyleyerek Türkiye’nin bu süreçte büyüme hızının arttığını ve bu hızın onları şaşırtmadığını belirtti. Normalleşme süreciyle birlikte ekonomide toparlanmanın daha da artacağını özellikle yazın ekonomide bir canlanma olabileceğini ve yılın son çeyreğinde durumların daha da iyi hale gelebileceğini açıklarken dış piyasa ile ilgili de piyasalara çok sağlam bir dönüş yapabiliriz dedi.

Editör: Wan Haber