Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde, bu yıl zeytin veriminin düşük olduğu, buna karşın uygulanan bilinçli mücadelelerle asit oranı düşük kalite zeytinyağı elde edildiği bildirildi.
Saruhanlı'da, "zeytin sineği" adı verilen zararlıya karşı yürütülen kimyasal ve biyolojik mücadele sonucu zeytinyağı kalitesinin artmasının sağlandığını belirten Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçede 2012 yılı ürünü zeytin hasadının ve zeytinyağı çıkarma işleminin sonlarına yaklaşıldığını söyledi. Okur, 110 bin dekar zeytin arazisinin bulunduğu ilçede halkın yüzde 50'sine yakın bir bölümünün zeytincilikle geçim sağladığını, üretilen zeytinlerin bir kısmının sofralık bir kısmının da yağlık olarak değerlendirildiğini dile getirdi. Zeytin üretiminin yapıldığı tüm bölgelerde görülen ve önlem alınmaması durumunda üründe büyük rekolte kaybına yol açabilen zeytin sineği popülasyonunu kırıp kaliteli zeytinyağı elde edildiğini belirten Okur, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bu yıl zeytinyağlarımız geçmiş yıllara göre daha kaliteli çıkıyor. Bunun sebebi de zeytin sineğine karşı yürütülen başarılı çalışmalardır. Larva döneminde meyvenin etinde bulunan bu zararlı çekirdekte delikler açarak zeytinin çürümesine ve asit oranının yükselmesine sebep oluyor. Biz bu yıl Gıda Tarım Tarım Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüz ile yaptığımız ortak çalışma sonucu bu zararlının üremesini engelleyip ürüne hangi dönemlerde ilaç atılması gerektiğini tespit edip üreticilere duyurduk. Uygulanan kimyasal ve biyolojik mücadele sonucunda sineği ortadan kaldırdık. Yağdaki verim ve kaliteyi artırdık."
Ziraat Odası'nda görevli Ziraat Teknikeri Ülkü Aras ise yağdaki kalitenin zeytinin işletmelerde fazla bekletilmeden çıkarılmasına da bağlı olduğunu belirtti. Aras, zeytinyağının kaliteli olup olmadığını anlamanın çok basit bir yönteminin bulunduğunu, bunu anlamak için, "Bir çay kaşığı zeytinyağı yutalım. Eğer yağ genzimizi yakıyorsa kaliteli değildir. İnsanın genzini yakmayan yağ her zaman daha kalitelidir" şeklinde konuştu.

ZEYTİNYAĞININ KIYMETİ BİLİNMİYOR
Altan Zeytinyağı Fabrikasının Sahibi Ahmet Altan, zeytinde bu yıl ürünün az, tanenin küçük olduğunu bu sebeple ürünün salamura kuyularında bekletilemediğini belirtti. Üreticilerin ürünlerini daha çok yağda kullanmak üzere değerlendirdiğini ifade eden Altan, şu bilgileri verdi; "Kaliteli yağ çıkıyor. Ancak, fiyatlarımız çok düşük. Bizim kilogramını 5 liradan sattığımız yağ büyük marketlerde 1314 liraya satılıyor. Ege ve Akdeniz bölgesinin dışında kalan bölgelerdeki vatandaşlarımız zeytinyağını bilmiyor. Bunun için zeytinyağının tanıtılarak iç ve dış piyasada tüketiminin artırılmasını bekliyoruz."

YAĞIN FABRİKADAKİ ÜRETİM SÜRECİ
Altan, zeytinin yağa dönüş serüvenini şu ifadelerle anlattı; "Çiftçinin getirdiği zeytinler önce suda yıkanıyor sonra kırma makinesine sonra da yoğurma makinesine geçiyor. Burada 45 dakika yoğurulduktan sonra sıkıcı, temizleyici ve ayrıştırıcıdan geçiriliyor. Zeytinyağı filtreden sonra el değmeden bidonlara dolduruluyor. İşletmemize gelen zeytinler 1 saat içinde yağ olarak müstahsile teslim ediliyor. 4 ile 8 kilogram zeytinden 1 kilogram yağ elde ediliyor."
(SD-HO-Y)

08.01.2013 12:25:39 TSI

Editör: Wan Haber