Bu bağlamda yarının sonuna kadar 2019 hesap dönemine ait olan kurumlar vergisi beyannamelerinin verilmesi ve bu beyannameler ile ilgili tahakkuk eden vergilerin ödenmesi gerekecektir. Kurumlar Vergisi mükelleflerinden belirlenen koşulları Taşıyan mükelleflerin beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5 indirime tabi tutulacak. Kurumlar Vergisi mükelleflerinin 2019 hesap dönemine ait beyannamelerinin verilme ve bu beyannameleri ile ilgili tahakkuk edilmiş vergilerin ifası süreleri 1 Haziran Pazartesi tarihi gün sonuna kadar verilecek. Edinilen son bilgilere göre Kurumlar Vergisi mükellefi olan Sermaye şirketleri, Kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler ile iş ortaklıkları için beyanname dönemi sona eriyor.

Uyumlu Mükelleflere %5 İndirim


Vergi beyannamelerine gelir tablosu, İşletme hesabı özeti, bilanço kesinti yoluyla ödenen vergiler, Yabancı ülkelerde ödenen çeşidi vergiler ile temel mali tablolar ve kurum ortaklarına yada yönetim kurulu üyelerine ilişkin bildirim ya da transfer fiyatlandırması kapsamındaki kişilere ve işlemlere ilişkin liste ile örtülü sermaye uygulamasına ilişkin bilgi ve belgelerin eklenmesi gerekir. 


Araştırma geliştirme ve tasarım ıskontosu ile Sınai Mülkiyet hakkı istisnası gibi indirim ya da istisnalara ilişkin bilgi ve belgelerin de bu beyanname ile birlikte kamu kurumlarına sunulması gerekiyor. 


Kurumlar Vergisi mükelleflerinden özellikle de Finans ve bankacılık piyasalarında çalışan ya da Sigorta ve Reasürans firmaları ile emeklilik kurumları ya da emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere belirlenmiş koşulları taşıyanların beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5 i kadar olan kısmı indirime Tabi tutulacaktır. Bu nedenle indirimli hesaplanacak beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son 3 seneye ait olan bütün vergilerin Kanuni süresinde ödenmesi ya da vadesi geçmiş borcu bulunmaması gibi koşulların yerine getirildikten sonra indirim uygulanmasından yararlanılması amaçlanmaktadır.


Kurumlar Vergisi mükelleflerinin 2019 hesap dönemlerine ait olan vergi beyannamelerinin verilme ve ifa ile ilgili tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 1 Haziran Pazartesi günü sonunda dolacak.
 

Editör: Wan Haber