Kürt sorunun çözümü konusunda 2014 yılında hükümetin PKK ve HDP ile yürüttüğü müzakereler sonrası sağlanılan barış ortamından faydalanarak Vanlı işadamlarından 50 ile 1 milyon TL arası para talep edilmesi sonrası onlarca Vanlı işadamı memleketini terk etmek zorunda kaldı. İddialara göre, o dönem PKK adına Vanlı işadamlarına pusula göndererek çeşitli miktarlarda para talep ediliyordu. Sayıları net bilinmese de tehditle para istenilen işadamlarının sayısının 500 civarında olduğu ifade ediliyor. Konu ile alakalı birçok işadamı o dönemlerde Cumhuriyet Savcılarına suç duyurusunda bulundu. Gelen tehdit zarfları ve para talepleri sonrası birçok işadamının rotası yeni iller oldu. Telefon yolu ile ulaştığımız ve isminin açıklamasını istemeyen Vanlı bir işadamı o dönem kendisinden 250 bin TL talep edildiğini söyledi. Ancak çözüm sürecinin bitmesi ve devletin sıkı güvenlik tedbirleri sonrası oluşan güven ortamından dolayı yatırımcının gözdesi yine Van oldu.

ÖNEMLİ İSİMLER GİTTİ

Çözüm sürecinin başladığı 2014 ve 2019 yılları arasında Vanlı işadamlarının göç furyası başladı. Van Organize ve Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren A. T. ismindeki sanayici fabrikasını yarı fiyatına satarak İstanbul'a yerleşti. Yine İnşaat firmaların başında gelen F.E. ismindeki bir işadamı ise Bursa'ya yerleşerek projelerine orada devam etti. Van iş dünyasının turizm sektöründen çok yakından tanıdığı bir isim Ankara’ya, Van Organize ve Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bir işadamı Sakarya'ya fabrikasını taşıdı. İnşaat sektörünün dev ismi Yörükler Ankara’ya, mermer imalatı yapan B. G. Antalya'ya taşınarak faaliyetlerine orda devam ediyor.

100’DEN FAZLA İŞ İNSANI GİTTİ

Çözüm sürecinin başlaması ile beraber Ankara, Antalya ve İstanbul olmak üzere birçok işadamı Van'dan yatırımlarını alarak Van dışına gitti. Bazı işadamları tamamen Van ile bağlarını koparırken bazıları ise Van'da ikamet etmese de şirketleri duruyor. En çok göçün yaşandığı Ankara'da Vanlılar bir vakıf kurdu. Ankara Organize Sanayi Bölgesi'nde Vanlı önemli simaların fabrikaları var. Telefon yolu ile ulaştığımız ve isminin açıklamasını istemeyen Vanlı bir işadamı örgüt adına para topladıklarını ifade eden kişilerin birçok defa tehditleri ile karşı karşıya kaldığını ve bundan dolayı Van'ı terk etmek zorunda kaldığını ifade etti.

HUZUR VE GÜVEN GERİ GELDİ

Çözüm sürecinin bitmesi ile beraber devletin uyguladığı sıkı güvenlik önlemleri sonrası Van ve bölgeye güven geri geldi. Birçok yatırımcı şimdi Van Organize ve Sanayi Bölgesi, Tekstil Kent başta olmak üzere sıra bekliyor. 2019'dan sonra Van OSB'de talep öylesine arttı ki, 4 etabın tamamı doldu, 5’inci etap ve yine Van Organize ve Sanayi Bölgesi'nde faaliyete girecek Van Tekstil Kent’te yer yok. Yine dev markalar rotasını Van'a çevirdi. Van Organize ve Tarım ve Hayvancılık Bölgesi için yüzlerce talep var. Son 2 yılda inanılmaz bir otel yatırımı oldu. Eğitim alanında birçok özel okul bir şubesini Van'a açtı. Devlet destekleri ile Van tekstilin merkezi oldu. Yenidoğugazetesi

Editör: Wan Haber