WanHaber.com - ÖZEL

Van’ın İpekyolu ilçesinde bulunan ve ‘Anahtarcılar Sokağı’ olarak bilinen sokakta, anahtarcılık ve çilingirlik mesleği yaşatılıyor. Sokakta yaklaşık 6-7 anahtarcı dükkânı bulunuyor ve anahtarcılar geçmişten gelen mesleklerini geleceğe aktarmak için çabalıyor. Dededen veya babadan kalma mesleği sürdüren anahtarcılar, işlerinin güven işi olduğunu dile getiriyor.

‘Mesleğimiz güzel’
1993 yılından bu güne baba mesleğini yaşatan Erhan Deniz mesleğini sevdiğini söyleyerek, “Küçüklüğümden beri bu işi yapıyorum. Tam işi öğrenmem 15 yıl oldu. Çilingir hizmeti veriyoruz. Kapıda kalanlara, çelik kapılara ve çelik kasalara, arabalara anahtarlar yapıyoruz. Mesleğimiz güzel, ben mesleği severek yapıyorum. Hem işimizi yapıyoruz hem de geziyoruz. Bu yönüyle güzel bir meslek” diye konuştu.

‘Etkilemiyor’
Ekonomik krizin işini etkilemediğini vurgulayan Deniz, “Piyasada genel bir durgunluk var ama bizim işimizi etkilemiyor. Çünkü bizim mesleğimizin mecburi bir tarafı var. Biri kapıda kaldı mı mecburen kapısını açtıracak ya da arabasının anahtarını kaybettiği zaman mecbur o anahtarı yaptıracak. O yüzden ekonomik kriz bizim mesleğimizi çok etkilemiyor” dedi.

‘Güven istiyor’
Deniz, mesleklerinin güven işi olduğunun altını çizerek, “Bu meslek, hep babadan, amcadan, dededen kalmadır. Öyle her önüne gelen bu işi yapamaz çünkü anahtarcılık, çilingirlik çok farklı bir meslek ve güven istiyor. Bunu kötüye kullanacak insanlar da olabilir. Bu yüzden genelde kimse kolay kolay bu mesleği yapamıyor” diye aktardı.

‘Daimi müşterilerimiz var’
Yaklaşık 22 yıldır anahtarcılık yaptığını belirten Evren Şafak, vatandaşların kendilerine güvendiklerini dile getirerek, “Abimin mesleğiydi, 1999 yılında onunla beraber çalışmaya başladım. Daimi müşterilerimiz çok var. Sonuçta yıllardır bu mesleği yapıyoruz ve insanlar bize güveniyor. Mesleğimiz zor ama severek yapıyoruz” diye konuştu.

Editör: Wan Haber