Wanhaber.com - ÖZEL

Van’ın temel geçim kaynaklarından biri olan hayvancılık, ekonomik kriz ve kuraklığın etkisiyle bitme noktasına geldi. Bir zamanlar tarım ve hayvancılığın başkenti olan Van’da hayvancılık, her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Van Gölü Yem ve Samancılar Temin ve Tevzi Kooperatifi esnafları, yüksek fiyatlardan dolayı yem ve saman alım satışı yapamamaktan dert yanıyor. Öte yandan besiciler ise yetiştirdikleri hayvanları zararına satmak zorunda kaldıklarını ifade ediyor. Wan Haber’e açıklamalarda bulunan yem ve saman satıcı ile alıcıları sorunlarını dile getirdi. 

‘Halk ölüyor’ 

Yaklaşık 20 yıldır yem ve saman alım satımı yaptığını dile getiren Hasan Ünver, çiftçilik ve hayvancılığın bittiğini vurgulayarak, “Ben 20 yıldır bu işi yapıyorum, bu sene kadar kötü bir yıl geçirdiğimizi hatırlamıyorum. Kuraklığın ve ekonomik krizin etkisiyle bu durum oluştu. Bu halk ölüyor. Çiftçilik ve hayvancılık bitiyor. 1 ton saman satıyoruz parasını alamıyoruz çünkü para yok. 5 koyun satan bir çiftçi 1 ton saman alamıyor. Van’ı besleyen hayvancılık ve tarımdı. Devletin buna el atması lazım. Çiftçiye yardım etmesi lazım. Halkların ayakta durması için bir yardım etmeleri lazım” dedi. 

‘Hayvancılık bitiyor’

Çiftçilerin yüksek fiyatlardan dolayı yem ve saman alamadığını ifade eden esnaf Nazmi Akkoç, “Geçen seneye göre bu sene çok fazla sıkıntılarımız var. Ödemelerimizi yapamıyoruz. Geçen sene saman fiyatı 500 TL iken bu sene 1200 TL’ye çıktı. Çiftçiler de gelip bizden saman alamıyor. Bizim sıkıntılarımız bu sene çok. Biz saman satamıyoruz. Sattığımız zaman çiftçiler pahalı diye çok şikayet ediyor. Hayvancılık sektörü bitme derecesine geldi. Geçen sene 1500 müşterim vardı, bu sene müşterilerim 500-600’e düştü” diye konuştu. 

‘Zam geliyor’

Artan fiyatlara dikkat çeken besici Hakkı Bitiktaş, “Etin kilosuna 1 lira zam gelirken kepeğe 10 TL zam geliyor. 1 torba yemi 120 TL’ye alırken şu an 180 TL’ye alıyoruz. Yeşil samanın tonunu biz geçen sene 1200 TL’ye alırken şu an 2700 TL’ye alıyoruz. Arpanın 50 kilosunu 70 TL’ye alırken bu yıl 150 TL’ye alıyoruz. Unu 100 TL’ye alırken şu an 210 TL’ye alıyoruz. Bizim durumumuz bu, fakir fukara bitti. Bedavaya bir inek alsam o inek bahara kadar bana 5000 TL’ye patlar. Ama satışım o kadar olmaz” ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber