Koronavirüsün etkilediği bir diğer kesim de düğün sezonuna yönelik iş yapan esnaflar oldu. Van’daki esnaflar zor günlerden geçtiklerini söylüyor.  

“ZOR DURUMDAYIZ”

Akyol Organizasyon firması sahibi Necmi Beyde, düğün sektöründe hizmet veren esnaf grubunun pandemiden dolayı çok zor bir süreçten geçtiğini belirterek, “20 yıla yakındır düğün organizasyonu işi yapıyoruz. Pandemiden dolayı birçok esnaf grubunda olduğu gibi biz de etkilendik ve mağdur olduk. Yani birikmiş kiralarımız var, diğer giderlerimiz var, düğün sektörü ile ilgili sıkıntılarımız var, düğünler yapılmadığı için çok mağdur olduk, sektörümüze bağlı binlerce esnaf mağdur durumda şuan. Van’da yaklaşık 350’ye yakın müzisyen grubu var, ikişer kişi hesapladığımız zaman 700 kişi eder. Sadece organizasyon işiyle uğraşan 7-8 büyük organizasyon firması var. Bununla birlikte kameramanlar var, aşçılar var, çay dağıtan arkadaşlar var yani gerçekten herkes zor durumda” dedi.

DÜĞÜNLER YAPILMIYOR

Çoğu kimsenin pandemiden dolayı düğününü ertelediğini belirten Beyde, şunları söyledi:
“Geleceğe dair umudumuz var, Ağustos ayı biraz hareketli geçecek gibi görünüyor ama olurda bu hastalık artarsa bazı önlemler ve kısıtlamalar getirilirse sektörümüz çok etkilenir. Düğün yapacak insanlar çok fakat hastalıktan dolayı yapamıyor, korkuyor. Bölgemiz aşiretçiliğe sahip olduğu için insanlar genelde kalabalık düğün yapmayı seviyor, eşini, dostunu, akrabasını davet etmek istiyor ve düğünde takılacak takıya önem veriyor. Haklı olarak çünkü düğün yapacak kişi de yıllardır eş, dost ve akrabasının düğününe gitmiş ve takı takmıştır, aynısını kendisi için de bekler. Bizde de takı takma geleneği olduğu için düğün yapacak kişi kimsenin gelmeyeceğini hesaba katarak düğün yapmaktan çekiniyor.” 

KÜÇÜK DÜĞÜNLER YAPILIYOR

Tanıklık ettikleri yeni düğünlere ilişkin de  bilgiler de veren Beyde, şunları anlattı:

“Pandemiden önceki yıllarda her sezon çok yoğun olurduk; örneğin 2000, 2500 kişilik düğün yaptık. Bu süreçte mesela geçen ay yani Temmuz ayında 50 sandalye ile düğün yapan insan gördüm, Temmuz ayının son haftasında yine 3 tane küçük düğün organizasyonu yaptık, insanlar artık çekirdek aileye döndü, amaç çocuğunun düğünü olsun ve bunu da kendi aralarında yapıyorlar. İnsanlar fazla açılamıyor yani düğünlerine eşini, dostunu, akrabasını çağıramıyor kendi bahçesinde mevlit okutarak veya küçük bir müzik sistemi ile halay çekerek düğününü yapıyor. Firma olarak düğün organizasyonu ile ilgili bizde her şey var, kına tahtı, masa-sandalye, çadır, gelin ve damat köşesi, yürüyüş yolu, meşale, havai fişek, aşçı, çaycı, müzik grubu, kameraman yani bir düğünde olması gereken ne varsa hepsi mevcut. Fiyatlarımız da talep edilen hizmete göre değişiyor; 30 bin TL’ye kadar değişen rakamlar oluyor. Bu yıl nasıl devam edeceğiz, nasıl ayakta kalmayı başaracağız bilemiyorum inşallah önümüzdeki yıl bu hastalık devam etmez, böyle giderse çok esnafımız mağdur olacak…” Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber