Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 Aralık ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıkladı.

Madde bazlı yapılan değerlendirmede yurt genelinde patlıcan yüzde 47,92 oranla ayın zam şampiyonu oldu. 

TÜİK Van Bölge Müdürü Tolga Demirel tarafından yapılan açıklamaya göre; TÜFE bir önceki aya göre yüzde 1,25 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 14,60 oranında artış gösterdi.

TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) Bölgesine ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 1,38'lik bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 14,21 oranında artış meydana geldi.

DÜŞÜŞ GÖSTEREN GRUP 3,18’LİK ORAN İLE GİYİM VE AYAKKABI GRUBU OLDU

Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 3,46'lık oran ile ev eşyası grubunda olurken, düşüş gösteren grup 3,18’lik oran ile giyim ve ayakkabı grubu oldu. TRB2 Bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 3,71'lik oranla ev eşyası grubunda olurken, düşüş gösteren grup 2,05’lik oran ile çeşitli mal ve hizmetler grubu oldu.

VAN’DA ARALIK AYININ ZAM ŞAMPİYONU PATLICAN OLDU

Demirel’in verdiği bilgilere göre, madde bazlı değerlendirme yapılırsa yurt genelinde patlıcan yüzde 47,92 ve salatalık 25,62'lik oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 Bölgesinde ise patlıcan yüzde 65,34 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 18,33 oranındaki artışla mandalina takip etti. Kadın hırka ise yüzde 15,41'lik bir oranda değer kaybederek Aralık ayında TRB2 Bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 13,09 oranında değer kaybeden portakal en fazla ucuzlayan ürün oldu. Şehrivan

Editör: Wan Haber