İlhan SİYAHTAŞ

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkale’de ikamet edip Ticaret ve Sanayi Odasına üye olan iş adamlarının talepleri üzerine Başkale’de temsilcilik açtı.

TSO Başkale Temsilcilik açılış törenine Başkale Kaymakamı Hüseyin Büyükköse, Başkale Belediye Eşbaşkanları İhsan Güler ve Aynur Tarhan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Selim Bozyiğit, TSO Başkanı Necdet Takva, Şoförler Odası Temsilcisi Hacı Çiftci, Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, Başkale eşrafından İskender Ertuş, Van TSO Başkale Temsilcisi Rıdvan Sari, TSO Yönetim kurulu üyeleri ile birçok vatandaş katıldı.

TSO’NUN DESTEKLERİNE İHTİYACIMIZ VAR

Ticaret Odası Başkale Temsilcisi Rıdvan Sari Gelincik Sınır Kapısı’nın açılması Başkale’ye ekonomik anlamda büyük bir katkı sağlayacaktır. Van TSO’nun her zaman ihtiyaçlarının olduğunu belirten Sari şöyle devam etti: “Van Ticaret ve Sanayi Odası 2013’teki oda seçimlerinden sonra Başkale temsilciliğini açması Başkale ve üyelerine verdiği önemi göstermektedir. Bundan dolayı TSO teşekkürlerimizi sunarız. Başkale ilçemiz Van’a en uzak olan ilçelerimizden bir tanesidir. Başkale’de olup TSO üyesi olan üyelerimiz görevlerini daha kolay bir şekilde yürütmeleri için TSO Başkale’de böyle bir temsilciliği üyelerin hizmetine sundu. Amacımız üyelerimize TSO tarafından verilen tüm hizmetlerin burada verilmesini sağlamaktır. İlçenin ekonomik anlamda gelişmesi adına TSO’nun desteklerine her zaman ihtiyacımız var. Özelikle Gelincik Sınır Kapısı’nın açılması Başkale adına ekonomik anlamda büyük bir katkı sağlayacaktır. Sınır kapısının açılması ve ekonomik anlamda ilçemizin büyümesi adına gerekli bütün desteklerin sağlanması gerekmektedir. Yenilenebilir güneş enerji kaynakları arasında yer alan güneş enerjisi Başkale için yeni bir ekonomik gelir kapısı olabilir. Bundan dolayı DAKA tarafından yapılacak olan çalışmalarında ilçemizin bu potansiyellinin ön planda olmasını istiyoruz.”

BAŞKALE’NİN VAN ÜZERİNDE KATKISI DAHA BÜYÜKTÜR

Ticaret Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Başkale’nin Van açısında büyük önem arz ettiğini belirterek bu bir başlangıçtır,  devamını getireceklerini belirtti. Takva, “Van’ın şu anda 13 ilçesi var. Van’ın şekillenmesini adına bütün ilçelerin katkısı vardır. Bugün görüyoruz ki Başkale’nin Van üzerinde katkısı daha büyüktür. Şehrin büyümesi ve gelişmesinde bu ilçelerimizin yarattığı katma değer Van şehrinde kendisini ortaya koyuyor ve böyle bir vücut buluyor. Bizlerde bugün Başkale temsilcisi Rıdvan Sari’nin büyük fedakarlıklar ve değerli arkadaşlarıyla yapmış olduğu temsilcilik açılışını yaptık. Bizler Haziran ayında yapmış olduğumuz oda organ seçimlerinde Başkale ve Çaldıran ilçelerimizin Van’a en uzak olmaları münasebetiyle Bu iki ilçemizde oda temsilciliği açma kararı aldık. Buradaki oda üyelerinin bir belge için kilometrelerce Van’a gelip gitmelerine razı olamazdık. Bundan dolayı buradaki üyelerimize hizmet verebilmek için Başkale temsilciliğimizi açtık. Oda olarak bugün tarihi bir adım atmaktayız. Başkale temsilciliği Van tarihinde bir ilk olacaktır. Bugün burada Başkale’ye gönül vermiş, burada doğmuş ve burada hayatına son vermeyi planlayan bir kitle bulunuyor. Buda bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Burada temsilcilik açarak 201 tane üyemize hizmet vermek için böyle bir oda temsilciliğini Başkale ilçemize kazandırdığımızdan çok mutluyuz” dedi.

 

LOBİ OLUŞTURACAĞIZ

Takva “ Başkale ilçemiz hem Van’da hem de Türkiye’de önemli bir yer teşkil ediyor. Bunun yanı sıra Başkale potansiyeli olan bir ilçemizdir. Başkale ilçemizde bunun yapmamı kesinlikle bir başlangıçtır. Diğer Sivil Toplum Kuruluşlarının da burada hizmet vermeleri hepimizin amacı olmalıdır. En kısa zamanda inşallah diğer STK’larında burada temsilcilik açmaları adına bir lobi oluşturacağız.” şeklinde konuştu.

 

MESLEK YÜKSEKOKULU SORUNUMUZ VAR

Başkale Kaymakamı Hüseyin Büyükköse Başkale’de bulunan Meslek Yüksekokulu ve Gelincik Sınır Kapısı sorunları hakkında çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Büyükköse  “Bildiğiniz gibi Başkale ilçemiz Van merkeze uzak olan bir ilçemizdir. Bu uzaklığa rağmen kendi kendine yetebilen bir ilçemizdir. Fakat son zamanlarda özellikle 2014 yılından itibaren bir nüfus azalması yaşadık yani göç verdik. Tabi nüfusun azalması ile birlikte esnaflarımızın da sayısında bir azalma meydana geldi. Kendileri ile görüşüyor ve ekonomik anlamda buradan gittiklerini de çok iyi biliyoruz. Ama Van TSO’nun burada temsilcilik açması ile birlikte burada temsilciliğimiz ile birlikte esnaflarımızın sorunlarını dinleyeceğiz. Bu konudaki en büyük sıkıntımız sınır ticaretimiz olan Gelincik Sınır Kapısıdır. Bu konuda Sayın Valimiz ile birlikte de görüşmeler yaptık. Bunun yanı sıra birde Meslek Yüksekokulu sorunumuz var. Bu iki konuda başta Sayın Valimiz ile birlikte bizlerde çok hassasiyetli bir şekilde çalışıyoruz ve çalışmalari yürütüyoruz. Bundan sonra hizmete açılan bu Ticaret Odası Başkanlığı temsilciliğimizden de desteklerini isteyeceğiz. Çalışmalar yapan ve burada hizmet veren arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Umarız burada esnaflarımızın dertlerini daha iyi bir şekilde çözeriz” dedi.

 

KALEKOLLARLA SINIR TİCARETİ ENGELLENDİ

Başkale İlçe Belediye Eşbaşkanı İhsan Güler yaptığı konuşmada, “Başkale’nin ekonomik anlamda büyük sıkıntılar yaşadığını ama buraya gelen insanların ve özellikle ticaret odasının açmış olduğu temsilciliğin ekonomiye büyük katkılar sunacaktır. Başkale son zamanlarda ekonomik anlamda çok büyük sıkıntılar yaşadı. Bunun yanı sıra diğer taraftan aramızda yaşayan İranlı kardeşlerimiz ile aramıza her 500 metrede bir kurulan Kalekollarla sınır ticaretti engellendi. Maalesef alternatif ekonomik katkılarda sunulmadığı için Başkale halkı neredeyse açlık ile karşı karşıya kaldı. Ama inanıyoruz ki Başkale çok köklü ve derin bir geçmişe sahiptir. Başkale bu sayede birlik ve beraberliğini gösterecektir. Burada bulunan ilçelerin ileri gelenleri, kaymakamımız, ticaret odası başkanımız el birliği ile Başkale’yi çok iyi bir yere taşınacaktır. Bizler bunun inancındayız. İlçemizde Tarım ve Hayvancılık ile ilgili bunun yanı sıra bilhassa kadını kadın kimliğini öne çıkaracak kadının rengini ortaya koyacak yerlerin açılması için biz belediye olarak Başkale halkımıza söz veriyoruz. Bu konuda en büyük katkıyı biz burada bulunanlar verelim. İnanıyorum ki Ticaret Odasının bu temsilciliği Başkale’de bu ruhu ortaya koyacaklardır ve ilçemizin iç potansiyelleri en iyi şekilde ortaya çıkacaktır” şeklinde konuştu.

Açılış töreninin ardından misafirlere yemek ikramı yapıldı. Yemek ikramından sonra TSO Başkanı Necdet Takva, TSO yönetim kurulu üyeleri, Bakkallar ve Manavlar Odası İsa Berge ve Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Temsilcisi Hacı Çiftci Başkale Belediyesi Eş başkanlarını Belediye binasında tebrik amaçlı ziyarette bulundular. 

Editör: Wan Haber