Depremden çıkan Van’ın ekonomisine önemli katkılar sağlayan İranlı turistlere yönelik esnafların esnaflık ve ticaret kurallarına uymayan davranışlarının artması şikayete neden oldu. İranlı turistlerin şikayetlerinin artmaması üzerine Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) yazılı açıklama yaparak esnaf ve tüccarları uyardı.

TSO açıklamasında İranlı turistlere karşı sergilenen olumsuz tavrın ve  ticaret anlayışının kentin imajını ve ekonomisine zarar verdiğini hatırlatıldı.  

Türkiye’nin Orta Asya’ya açılan kapısı olan Van’ın sınır kenti olmasına rağmen bu avantajını bugüne kadar yeteri kadar kullanamadığı vurgulanan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“ Son dönemlerde İran İslam Cumhuriyeti vatandaşlarının ilimize ilgi göstermesi, ekonomik anlamda önemli bir etki yaratmıştır. Bu ilginin artarak devam etmesi, misafirlerimizin İlimizde kaldıkları süre içerisinde duyacakları memnuniyetle orantılı olacaktır.

İlimize yoğun ilgi gösteren İran İslam Cumhuriyeti vatandaşlarının en iyi şekilde ağırlanması önem arz etmektedir. Kentimizin imajı, ilimizde turizmin gelişmesi ve ilimizin etkin bir şekilde tanıtılması için hizmet sektöründe faaliyet gösteren değerli tüccar ve esnafımıza büyük görev düşmektedir.Gündemde yer alan “İranlı turistler sergilenen olumsuz tavır” kentin imajını ve ekonomisini sekteye uğratmaktadır. Ekonomik krizin etkin şekilde hissedildiği bu dönemde kentimize alışveriş için gelen konuklarımıza sergilenen olumsuz tavır ve fiyat dengesizliği, Ülkemizde birçok ilde geçmiş dönemlerde yaşanan ziyaretçi sayısındaki olumsuz etki sonucunu, kentimize de yaşatacaktır.  Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bu tür durumlar neticesinde kaybeden ne yazık ki kentimiz olacaktır.

Van halkı ve esnafları olarak, turistleri güler yüzlü ve kaliteli hizmet ile daha fazla memnun ederek gelen turist sayısını arttırmaya çalışmalıyız. Her gelen turiste turizm elçimiz olarak bakıp ona göre ilgi göstermeliyiz. Buradan ayrılan bir turistin bir başka aileyi de şehrimize ve bölgemize göndermesini arzu etmeliyiz. Nasıl ki bizler seyahatlerimizde memnun kaldığımız bölgeleri eşimize dostumuza anlatıyorsak buraya, yöreye gelen turistler de memnun kalınca bölgeyi çevresine anlatıyordur. En güzel ve etkili tanıtım da budur. Turistlerin memnuniyeti önceliğimiz olmalıdır.

Bu amaçla tüccar ve esnaflarımızın fiyat standartlarına uygunluk, hizmet kalitesi standardı ve misafirperverliğimizi en iyi şekilde göstereceğini ümit ediyoruz.”

Editör: Wan Haber