Van OSB’nin suyun, elektriğin ve yolun olmadığı zamanlarda temeli atılan bir fabrika ile başladığını ve çok sıkıntılı süreçlerden geçerek bugünlere geldiğini belirten Van Organize ve Sanayi Bölgesi Başkanı Necmeddin Çok, “1998 yılında 71 hektarlık bir alanda 1 fabrika ile kurulan Van OSB toplam 4 etapta 230 hektara ulaşmış, 142 parselde 130 fabrikası bulunan karma bir organize sanayi bölgesidir. Kuruluştan bugüne kadar OSB’nin aktif faaliyet gösterebilmesi için müracaat eden her sektörden yatırımı kabul ettik. İlk Fabrikayı açtığımızda su yoktu, elektrik yoktu. Fabrikamızın arkasına jeneratör koymuştuk. Ancak depremle birlikte elektrik sistemi çöken Van’ın elektriğini OSB’nin hattından biz veriyoruz. Şu ana kadar bir bedel dahi almadık, ancak özelleştiği için artık hattımızı kiraya vereceğiz” dedi. 

2 YIL SONRA 350-400 FABRİKASI OLAN BİR OSB OLACAĞIZ 
OSB’ye yeni kazanılan yerin sektörlere göre ayrıştırılmış kısımlardan oluşacağını ifade eden Çok, “Elimizde yatırım yapmak için müracaat etmiş 197 sanayiciye yetecek yerimiz var. Ancak seçici davranacağız. Son bir yıl içinde aldığımız 60 hektar ile yeni aldığımız 250 hektar olmak üzere toplam 350 hektarlık alanı renklere ve bölümlere ayıracağız. Gıdacılar bir yerde, elektronikçiler bir yerde olacak şekilde ayıracağız. Bir başka ifade ile etap etap ayrılmış ihtisas alanlarına göre yatırımcıya yer tahsisi yapacağız. Sektörlere göre sanayi tasnifi için altyapı çalışmamız sonuçlanmak üzere. Yeni kazandığımız 290 hektarlık alanda yapılacak olan yatırımlarla inşallah 2 yıl sonra 350-400 fabrikalık büyük bir organize sanayi bölgesi olacağız” diyerek yol haritasının altını çizdi. 

van-organize-sanayi-bolgesi.jpg

90 HEKTARLIK ALANI VAN VALİSİ AYDIN NEZİH DOĞAN KAZANDIRDI 
Van OSB’ye 17 yılda ulaştığı alan büyüklüğünden daha büyük bir alanı göreve geldikten sonra Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ın kazandırdığını söyleyen Çok, “Van OSB olarak 17 yıllık geçmişimizde ulaştığımız alan büyüklüğü 230 hektar, şimdi aldığımız yer ise 290 hektar. Hem daha büyük hem de sektörel ve yerleşim olarak daha düzenli yeni bir organize sanayi bölgesi olacak. Burada Sayın Valimiz Aydın Nezih Doğan Bey’e teşekkür ediyorum. Çünkü göreve başladığı andan itibaren büyük düşünmeniz lazım diyerek ufkumuzu genişletmeye çalıştı ve müracaat edip aşamadığımız 290 hektarlık alanı da bize o kazandırdı. Sanayi şehrinden gelmesi, sanayiyi iyi bilmesi nedeniyle Vanlı ve sanayici çok şanslıdır” dedi. (Van Ekonomist)

Editör: Wan Haber