Van’da müşteriler ile esnaf arasında neredeyse tüm sektörlerde sorunlar yaşanıyor. Yarın geliyorum deyip bir hafta sonra bile gelmeyen ustalar. Sözde biten iş için yeniden usta tutmak zorunda kalan müşteriler. Satış sonrası hizmet nedir bilmeyen bazı esnaflar. Tamir edilecek ürünü yenisi ile değiştirenler. Bunlar sorunlardan sadece birkaçı. Van esnafından hem Van esnafına hem de müşterilere çağrı geldi. Dürüst olalım lütfen!.. 

Van’da alışveriş yapan ya da evine iş yaptıranlar nice sorunlarla karşılaşıyor. Sorunları yönelttiğimiz Van esnafı dürüstlük çağrısı yaptı. 

Lüftullah Kaya (Giyim Mağazası Yetkilisi) 

“Bir esnaf başka bir esnafı kötülüyor. Bu ürünü benden alsaydın ben daha ucuza verirdim diyen esnaf yüzünden mağazaya gelip ürünü geri veren müşteriler var. Meslek odaları bize sahip çıkmıyor. En azından çıkıp barış istiyoruz desinler. Odalar esnafı yönetemiyor. Müşterilere garantili ürün veriliyorsa gereği de yapılmalıdır. Kendi insanımızı hor görüyoruz. Satış sonrası hizmete önem vermeliyiz. Dürüst esnafın kalbi rahattır. Müşteriyle sıkıntı yaşamadan satış yaptıysam vicdanım rahat olur. Sadece bu dünya değil ahret de var.” 

Fatih Dülger (Oto Sanayici) 

“Büyüklerimizin, “Ekmeği ver ekmekçiye bir ekmek de fazla ver” sözü var. Önemli olan insanımızın mutlu bir şekilde hizmet almasını sağlamaktır, güveni kazandıktan sonra gerisi zaten gelir. Müşterilere ilgi alaka, özveri ve dürüstlüğü göstermemiz gerekiyor. Sanayi kültürüne göre, işçiliğimizi ve ustalığımızı ortaya koymalıyız. Emeğin karşılığı konusunda müşteri ile anlaşılır yeter ki karşılıklı güven olsun. Eğer işimizi layıkıyla yapamazsak bunun sorumlusu bu hizmeti veren bizleriz. Güvenli hizmet beraberinde memnuniyeti ve kaliteyi getirir. 

Abidin Yarımbatman (Kombi Servisi) 

“Van’da depremden sonra iş erbabından çıktı. Çantacı diye tabir edilen insanların yaptığı işlerde büyük sorunlar çıkıyor. Van’da denetleme ve kontrol mekanizması yok. İşten anlayan anlamayan, belgeli belgesiz herkes sahada çalışıyor. İnsanlar kandırılıyor. Gerekli, gereksiz işler yapılarak insanlardan fazla para alınıyor. Kendine yapılmasını istemediğini başkasına yapma demiş atalarımız. İnsanımız aldığı ürünlerin özelliklerini araştırmalı. Yanlış montaj nedeniyle çok sayıda sorunla karşılaşıyoruz bu da vatandaşa ayrı bir külfet getiriyor. 50 TL’ye tamiri yapılabilecek ürünün 700 TL’ye yenisi aldırılıyor. Eski ürünü de alıp yine paraya çeviriyor.” (Van Ekonomist)

Editör: Wan Haber