Çin’de ortaya çıkan ve birçok ülkeye yayılmaya başlayan corona virüsü Türkiye’nin sınır ticaretini de vurdu. Komşumuz İran’da birçok ölüme yol açan ve sınır kapılarının kapanmasına neden olan virüs nedeniyle sınır ticareti adeta durma noktasına geldi. Van Sanayi ve Ticaret Odası Genel Sekreteri Cengiz Aras, kapıların kapanmasının bölge insanını derinden etkilediğini söyledi.

Kısa bir süre önce Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya hızlıca yayılan corona virüsü Ülkemiz sınırlarına kadar dayandı. Komşumuz İran’da onlarca ölüme yol açan virüs nedeniyle İran sınır kapıları tek taraflı olarak kapatıldı. Kapatılan sınır kapıları nedeniyle sınır ticareti adeta durma noktasına geldi.

OTEL REZERVASYONLARI İPTAL EDİLİYOR

Virüsün Van’ın ticaret ve turizmine darbe vurduğunu ifade eden Van Sanayi ve Ticaret Odası Genel Sekreteri Cengiz Aras, corona virüsü tehdidinin Van esnafını çok ciddi bir şekilde etkilediğini söyledi. Van'da sınır ticaretinin yoğunluğuna dikkat çeken Aras, “Bizde sınır ticareti kapsamında ticaretler yapılıyor. Corona virüsü tehlikesi tam da bu döneme denk geldi. Hem üyelerimizin karşıdan mal geçirmeleri hem de İranlı vatandaşların mal geçirmeleri tamamıyla durdu” diye konuştu.

Sınır kapılarında yüklü TIR’ların beklediğini anlatan Aras, “Van Shopping Festivali programımız vardı. Bütün otellerdeki rezervasyonlar şu anda sıkıntılı durumda. Özellikle turizm işiyle uğraşan esnafımız bu rezervasyon iptallerinden çok ciddi bir şekilde etkilendi” ifadesini kullandı.

Aras sözlerini şöyle tamamladı:  Çünkü bir aydır Van'daki oteller tamdoluluk oranıyla çalışıyordu. Corona virüsü tehlikesinden dolayı karşıya geçişler engellendiği  için rezervasyonların tamamı kapanmış durumda. İthalat ve İhracatta tamamen durmuş durumda. Van bu konuda çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Sözcü

Editör: Wan Haber