Van’da, küçük esnafı bir araya getiren birçok pasaj, yer altı çarşısı ve halk pazarı var, ancak bu yerler yaşadıkları dezavantajlar nedeniyle müşteri çekemiyor. Tuşba Halk Pazarı esnaflarından Erkan Baytar, Pazar olarak en büyük dezavantajlardan birinin tanıtım, diğerinin de ortam olduğunu söyledi.

Van’da, küçük esnafın bir araya geldiği çok sayıda kapalı halk pazarı var. Beşyol’da daha önce kısaca “Rus Pazarı” olarak anılan bu pazarlarda esnaflar şimdi farklı isimler altında satış gerçekleştiriyor. 

Beşyol’daki birkaç pazar, yer altı çarşısı ve pasajın yanı sıra yine değişik semtlerde İran Pasajı, Bağdat Pasajı, Japon Pasajı, Mısır Çarşısı gibi birçok pasaj ve kapalı alışveriş çarşısı bulunuyor. 

Ancak özellikle gözlerden uzak, kenar semtlerde bulunan bu yerler, ana caddelerde bulunan mağazalar ve özellikle de AVM’ler kadar müşteri çekemiyor.

“MÜŞTERİ NEDEN YOK?”

Tuşba Halk Pazarı esnaflarından Erkan Baytar, müşterinin az olması konusunda en büyük eksikliğin tanıtımdan kaynaklandığını söyledi.
Devlet Hastanesi’nin olduğu dönemlerde müşterinin daha yoğun olduğunu belirten Baytar, “Şimdi biz bazen maddi duruma bağlıyoruz, ama müşterinin bir işyerine uğramaması tanıtım ve yoğunlukla da ilgilidir. Mesela burada devlet hastanesi varken, bu Pazar yerindeki tüm dükkânlarda müşteri eksik olmazdı. Hastane kapandıktan sonra müşteri de azaldı. Bir de şu anda Van’da o kadar İranlı turist var ki, tanıtım olsa, burayı da bilseler kesinlikle AVM’lere gittikleri kadar buraya da gelecekler” dedi.

“BİZDE EŞYA DAHA UCUZ”

Pasaj ve Pazar yerlerindeki eşyanın daha ucuz olduğunu ancak bunun geniş bir kitle tarafından bilinmediği için de müşteri azlığı yaşandığını söyleyen Baytar, “Örneğin İranlılar pazarlık yapmasını çok sever ve pahalı yerine ucuz almak isterler. Buralarda da pazarlık durumu çok olur ve eşyalarımız da hem her kesime hitap eden eşyalardır, hem de daha ucuzdur, ama İranlılar bunu bilse hiç kimseye adres sormadan buraya gelirler. Fakat büyük mağazalar açılış yapıyorlar, basın açıklamaları yapıyorlar, kendilerini tanıtıyorlar ama biz öyle bir şey yapmayınca böyle gariban gariban bir kenarda duruyoruz” diye konuştu. 

“ORTAM KÖTÜ”

Pasaj ve Pazarların önemli sorunlarından birinin de satış ortamı olduğunu anlatan Baytar, “Mesela burası yazın öyle bir sıcak olur ki, içeri giren birçok müşteri bakmışsın sadece bu yüzden ‘ne kadar sıcak’ deyip geri dönüyor. Kışları da müthiş soğuk… Bir alışveriş ortamı iyi değilse, müşteri de o ortamda daha fazla duramıyor, ya da ortamı bildiği için gelmiyor bir daha. Bizim burada böyle de bir dezavantajımız var. Pazar tek katlı ve çatıdan yansıyan sıcaklık insanı resmen yakıyor. Bunlara çözüm bulmamız lazım” diye belirtti.

LÜKS MARKALAR

Japon Pasajı’nda bulunan esnaflar da tanıtım eksikliğinden yakınarak, yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken ürünlerin bulundurulması ve bunların tanıtımının yapılmasını gerektiğini söyledi.

Esnaflar, “Şimdi eğer gelen turist sadece AVM’ler önünde kuyruk oluşturuyorsa ilgisini çeken malzemeleri buralarda bulduğu içindir. Bizim gibi pasajlarda da az da olsa bu markaları bulunduran esnaflar olmalı ki turistin ayağı alışsın, pasaja giren bu vesileyle başka şeyler de satın alır. Aslında bizde turistlerin ilgisini çekeceği birçok giyecek ve ev eşyası var, ama galiba onların rehberleri de bunu bilmiyor, biz de kendimizi iyi tanıtmamışız” diye konuştular.

YOĞUNLUK BAYRAMLARDA, OKUL AÇILIŞLARINDA

Büyük Halk Pazarı esnafı da müşteri sıkıntısı yaşayan yerlerden biri. 

100 dolayındaki küçük esnafın en büyüğü 50 metrekare olan işyerlerinde satış yapan esnaflar, daha çok bayramlarda ve eğitim-öğretim dönemlerinde yoğunluk yaşadıklarını söyledi.

Esnaflar, daha çok kırtasiye malzemesi bulundurdukları ve uygun fiyata sattıkları için okulların açıldığı tarihlerde ve hediyelik eşya ile giyim eşyası için de bayramlarda yeteri bir yoğunluk olduğunu ifade ettiler.  

Kaynak:Prestijgazetesi - Adil HARMANCI 

Editör: Wan Haber