Van'da bu yıl inşaat sektöründe büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Yaşanan hareketlilik bir çok sektörü de beraberinde tetikliyor.

Prestij gazetesine açıklamalarda bulunan inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalar, daire karşılığı iş ve malzeme alımı yapıldığını, bunun da piyasaya sıcak para girişini engellediğini savunmuştu. Bunun üzerine bu kez müteahhitler görüş belirtti.

Müteahhitler, işlerin yürümesi için bazı müteahhitlerin bu yola başvurduğunu söylerken, bu durumun nereye kadar bu şekilde devam edeceğini ise kestiremediklerini söylüyorlar.

Van’da, bu yıl ciddi bir canlanma içinde olduğu gözlemlenen inşaat sektöründe yer alan yüklenici firma yetkilileri, inşaat sektörünün, hem ekonomiye, hem de istihdama büyük bir katkı sağladığını söylediler.

Yüklenici firmalar, Van'da 2011 yılında meydana gelen depremlerden sonra yaşanan imar değişikliklerinden kaynaklanan sorunlar nedeniyle inşaat sektörünün büyük sıkıntılar yaşadığını, ancak bu yıl itibari ile inşaat sektöründe yaşanan hareketliliğin kendilerini oldukça memnun ettiğini dile getiriyor. İnşaat sektörü Van ekonomisinin önemli ayaklarından birini oluşturuyor.

EN İYİ DÖNEMİ YAŞIYORUZ

Van'da 2011 yılında yaşanan depremlerden sonra yapılan imar değişikliklerinin bazı mağduriyetleri de beraberinde getirdiğini anlatan Kaya Kent İnşaat sahibi Senar Kaya; “Berkaya yapı malzemeleri olarak yaklaşık 25 yıldır, inşaat yapı malzemeleri sektöründe hizmet veriyoruz. Ve son 10 yıldır Kaya Kent İnşaat olarak müteahhitlik yapıyoruz. "

"Van'’da yaşanan depremlerden sonra özellikle yıkılıp kentsel dönüşüm kapsamına giren birçok yerin imarı değişti, bu durumdan dolayı da mağduriyetler oldu. Örnek verecek olursak, bir vatandaşın 8 katlı binası var diye sayalım, bu binada toplam 60 dairesi olduğunu varsayarsak, şuan ki imar durumuna göre 30 daire yapabiliyor. İskele Caddesinde bitişik nizam 7 kat verilirken, şimdi ayrık nizam A-7, 5 mt çekmeli 7 kat gibi bir sürü sıkıntılar ve mağduriyetler var. Farklı mahallelerde de imar durumundan dolayı sıkıntılar yaşanıyor."

"Bu sıkıntılar da, yeni yeni aşılıyor ve imar biraz daha rayına oturdu. Her yerin imarı belli olduktan sonra, geçen yıl ve bu sene özellikle çok daha fazla inşaat ruhsatı alınmaya başlandı. İnşaat sektörü şuanda Van'daki en iyi dönemini yaşıyor. Hiçbir dönemde bu kadar ruhsat alınmamıştı. Son yıllarda ilimize gelen İranlıların alışveriş için gelmeleri ve talep olması da inşaat firmalarını 1+1 ve 2+1 daire yapmaya sevk etti. İnşaat sektörü bu konudan dolayı şimdi iyi durumdadır” dedi.

-SERMAYE VE İŞİ BİLMEK ŞART

Kaya açıklamalarının devamında; “İnşaat sektörüne başlayacak bir firmanın, hem sermayesinin olması lazım, hem de işi bilmesi lazım. Böyle olması inşaat piyasası açısından da çok daha iyi ve önemlidir. Takas usulü iş yapılmasına sıcak bakmıyorum. Van'da asıl müteahhit diyebileceğimiz çok firma yok. Van'da, mesele inşaat oldu mu herkes 'ben anlarım, ben yaparım' diyebiliyor. Ufak bir sermayeye sahip olan firmalar da, şahıslar da inşaat işine girebiliyor, bu da şu demek oluyor, çok cüzi paralarla inşaat piyasasına giriyorlar, bu az miktar parayla örneğin demir ve betonunu alıyor, geri kalan işlerini ise 'param yoktur' diyerek, çalışan ustalara ve malzeme firmalarına işlerinin yürümesi için takas karşılığı iş veriyor.

Bu takas usulünde para olmadığı için ustaya ve malzemeciye iş karşılığı daire veriyor, bu şekilde bir ticaret yapılıyor. Tabi bu da nereye kadar gider belli değil, bu tarz ticareti de çok da iyi görmüyorum. Bunun sıkıntısını da ilerde hep beraber yaşayacağız, çünkü nereye kadar böyle gider bilemiyoruz. Bu sene işi bilen ya da bilmeyen bir sürü firma da var, bunların da durumu belli değil. Çünkü yeteri kadar sermayesi olmayan firmaların istikrarı da olmaz, bence bunlar bir sene var, ikinci sene sıkıntılı ve olmayacak firmalardır. İnşaat sektörüne başlayacak bir firmanın, hem sermayesinin olması lazım, hem de işi bilmesi lazım. Böyle olması inşaat piyasası açısından da çok daha iyi ve önemlidir.”

-DAİRE MALİYETLERİ ÇOK YÜKSELDİ

Konuyla ilgili görüştüğümüz Gold Van İnşaat sahibi Reşat Avci de; “Van'da inşaat sektörünün yükselişi ekonomiye bir canlılık, istihdama bir katkıdır” dedi.

Avci şunları söyledi; “Gold Van olarak inşaat ve gıda sektöründe hizmet veriyoruz. Van'da yaşanan depremden sonra inşaat sektöründe bir duraklama dönemi yaşadık. İmar planlarında genel olarak sıkıntılar yaşandı ve deprem sonrası çıkan imar değişikliklerinde ruhsat alım aşamasında sıkıntılar oldu. Yalnız 2017 yılı için Van’'da inşaat sektöründe tabiri caizse büyük bir patlama yaşandığını hep birlikte görüyoruz. Yaşanan bu canlılık inşaata bir akışın olmasına sebep oldu. İnşaat maliyetleri de çok yükseldi ama Van içinde bir eksikliğin tamamlandığını söyleyebiliriz.

İnşaatta kullanılan tüm malzemelere yüzde 25 oranında zam geldi ve bu zam olayından sonra da, şuan inşaat sektörüyle uğraşan müteahhit arkadaşlarımız, yaptıkları dairelere de herhangi bir fiyat eklemediği için çok da fazla kâr etmiyorlar. Daire maliyetleri gerçekten çok yüksek ama bu sektörde çalışmak bize ayrı bir zevk, ayrı bir heves, ayrı bir gurur ve cesaret veriyor, çünkü Van'da inşaat sektörünün yükselişi ekonomiye bir canlılık, istihdama bir katkıdır” ifadelerini kullandı.

“DAİRELER GERÇEK DEĞERİNDE VERİLSİN”

İnşaatta zaman zaman yaşanan alıcı ve satıcı arasındaki sorunlara da değinen Avci, bu tür sorunların yaşanmaması için müteahhitlerin üzerlerine düşeni yapması durumunda hiçbir sıkıntının olmayacağını söyledi.

Takas usulü hakkında yapılan işleri de değerlendiren Avci; “İş karşılığı yani takas usulüne çok sıcak bakmıyorum. Lakin müteahhit arkadaşlarımız da işlerinin yürümesi açısından ve yüklerinin azalması için bu yönteme başvuruyorlar” dedi.

Avci sözlerini şöyle tamamladı: “Buradan tüm müteahhit arkadaşlarıma sesleniyorum, alın teri ile bizimle çalışan işçilerin hakkı gerçekten ödenmez. Yapılan iş karşılığı verilen daire bedelinin üzerinde değil de, gerçek fiyat üzerinden verilsin, bu durumda daire karşılığı işi alan daha farklı bir zevkle ve heyecanla çalışır. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalar yani müteahhitler kendilerine ait olan görevleri açık ve net bir şekilde dile getirdikleri zaman alıcı ile hiçbir sıkıntı yaşamazlar, doğru olan da budur.

Biz firma olarak daire satışı yaparken alıcıya elektrik, doğalgaz ve su aboneliklerini, kat ittifakı ve kat mülkiyetinin tüm harçlarının ödenmiş şekliyle teslim ediyoruz. Batıda sistem böyledir, biz firma olarak İstanbul'da da çalışıyoruz, orada uygulanan sistem bu şekildedir. Kat mülkiyetleri tamamen müteahhitlerin görevidir, müteahhitler kat mülkiyetli olarak teslim ettiği zaman hiçbir sıkıntı olmaz ama bazı arkadaşlarımız bunu anlatmadığı zaman tapu deyip de kat ittifakı verdikten sonra, kat mülkiyetine çevirip bazı ücretler talep edildiğinde sıkıntılar oluşuyor, ama doğru olan, müteahhidinin görevi kat mülkiyeti olarak teslim etmesidir.

Bu şekilde olursa hiçbir sıkıntı olmaz, kat mülkiyetinin özelliğine değinecek olursak, oturma izni yani iskân dediğimiz olay, yapı denetimi kontrolü altında depreme dayanıklı plan ve projeye uyumlu bir şekilde inşa etmek demektir. Kat ittifakı ise arsa payına ortak olmak demektir, zaten kat mülkiyeti olmayan yerlere elektrik, doğalgaz ve su abonelikleri yapılmaz.”

Kaynak: prestij haber

Editör: Wan Haber