Van'ın bacasız fabrikası turizm, son yıllarda İranlı turistler sayesinde tütüyor. Tatil günlerinde Van'a gelen binlerce İranlı turist doyasıya alışveriş yapıyor. Tatilini de burada geçiren binlerce İranlı turist, zaman zaman çeşitli taleplerde de bulunarak; AVM, plaj, tatil köyü gibi beklentilerini dile getiriyor.

Özellikle 2011 depreminden sonra ekonomik olarak sıkıntılı dönemler geçiren Van esnafının yüzü de, İranlı turistler sayesinde gülebiliyor. Böyle olunca da, esnafa can suyu olan İranlı turistler ile ilgili son yıllarda Van Ticaret ve Sanayi Odası'ndan (VANTSO) ard arda hamleler geldi.

Bu hamlelerin sonucu olarak da bu yıl Kapıköy Sınır Kapısından Van'a giriş yapan İranlı turist sayısında tüm zamanların rekoru kırıldı.

VANTSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Van, Türkiye'nin en cazip şehridir. Bütün zamanların rekoru kırıldı!... Kapıköy'den Van'a bu yılın ilk 7,5 ayında giren yolcu sayısı 266 bin 098, çıkan yolcu sayısı 267 bin 532 oldu” dedi.

VAN TSO'NUN HAMLELERİ SONUÇ VERDİ

Bacasız fabrika olan turizm, her il için büyük önem taşıyor. Van için de turizm yadsınamayacak bir öneme sahip. Yakın olması nedeniyle de İran, Van için önemli turist kaynaklarından biri. Bunu bilen Van Ticaret ve Sanayi Odası da (VAN TSO) özellikle son birkaç yıldır önemli hamleler yaptı.

İlk olarak Shopping Fest (Alış Veriş Günleri) Festivalini hayata geçiren ve bunu geleneksel hale getiren VANTSO, İran'da da çeşitli tanıtım faaliyetleri gerçekleştirdi. İran'da bilboardlar ve çeşitli tanıtım materyalleri vasıtasıyla Van'ın tanıtımını yapan VAN TSO bu şekilde İranlıları Van'a çekmeye çalışırken, alışveriş festivali ile de Van'ın alışverişteki cazipliğini ön plana çıkarmaya çalıştı.

İran'da sadece tanıtım değil, ikili diyaloglar, tur acenteleriyle toplantılar, birebir görüşmeler şeklinde de girişimlerde bulunan VANTSO, İran'dan Van'a giriş yapan turistleri de kapıda güllerle karşıladı. Başkan Necdet Takva ve VANTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, zaman zaman İran'a seyahatler de gerçekleştirerek Van'ın önemini anlattı, ikili ilişkileri geliştirdi. Van'a gelen İranlı heyetler de sıcak bir şekilde karşılanınca diyalogda da bir ivme kazanılmış oldu.

VAN TSO'nun bu girişimleri bu günlerde sonuç vermeye de başladı. Öyle ki, 2017 yılının başından bugüne kadar Kapıköy'den Van'a giriş yapan kişi sayısında tüm zamanların rekoru kırıldı. İlk 7,5 ayda Kapıköy Sınır Kapısından Van'a giriş yapan yolcu sayısı 266 bin 098 olarak gerçekleşti.

İranlı turistler son yıllarda sıklıkla Van'ı tercih ediyor. Zaman zaman yoğun bir şekilde gelen İranlı turistlerin, kimi zaman otellerde konaklayacak yer dahi bulamadıkları biliniyor. Alışveriş tutkuları nedeniyle de esnafa adeta can suyu olan İranlı turistler, bu yıl da yoğun şekilde Van'ı tercih etmeyi sürdürüyor. Bu yılın ilk 7,5 ayında Van'a Kapıköy Sınır Kapısından giriş yapan yolcu sayısı 266 bin 098 olurken, çıkış yapan kişi sayısı da 267 bin 532 olarak gerçekleşti.

GEÇEN YIL DURUM NEYDİ?

İranlı turistlerin Van'a ilgisi son yıllarda artmaya başladı. Geçtiğimiz yıl aynı dönemler arasında, yani 2016 yılının ilk 7,5 ayında Van'a Kapıköy Sınır Kapısından giriş yapan kişi sayısı 173 bin 542, çıkış yapan kişi sayısı ise 173 bin 492 olarak gerçekleşmişti. Bu rakamlar bu yıl da çıkışını sürdürerek rekor seviyeye ulaştı. Geçen yıl aynı döneme göre bu yıl Kapıköy Sınır Kapısından giriş yapan kişi sayısı 92 bin 556 kişi artış gösterdi. Bu rakamlar da yüzleri güldürdü.

“ÇABAMIZ KARŞILIK BULDU”

Konuyu gazetemize değerlendiren Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Van, Türkiye'nin en cazip şehridir. Bütün zamanların rekoru kırıldı ve Kapıköy'den Van'a bu yılın ilk 7,5 ayında giren yolcu sayısı 266 bin 098, çıkan yolcu sayısı 267 bin 532 olarak gerçekleşti” dedi.

Kapının mevcut durumuna işaret eden ve kötü şartlara rağmen Kapıköy Sınır Kapısından Van'a giriş yapan kişi sayısının oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Takva, şunları söyledi; “Konteynırlarla, barakalarla organize olmuş bir giriş bölgesi olmasına rağmen ve aynı zamanda Kapıköy Gümrük binalarının inşa edildiği bir dönemde, özellikle İranlıların Van'ın bu cazibesine, çabasına, tanıtım atağına karşılık verdiğini görmek bizleri haliyle mutlu ediyor. Dolayısıyla İran'da yapılan tanıtım çalışmaları, kentin en azından alt yapısının İranlı vatandaşlar için uygun hale gelmesine çalışılması, alışveriş festivalinin çarpan etkisi yapması, gelen insanların gittikten sonra memnuniyetlerini paylaşıyor olması gibi etkenlerle bugün telaffuz edilen rakamların ortaya çıkması son derece önemli ve kıymetlidir. Ki, Kapıköy'de günde 4 veya 5 saat hizmet verildiğini varsaydığımızda, burada kısıtlı pasaport memurları ve gümrük hizmetleriyle çalışılıyor olunmasına rağmen 7,5 ayda 300 bine yakın insanın kentimize gelmiş olması, Van'a giriş yapması oldukça değerlidir. Esendere'den, Gürbulak'tan ve diğer bölgelerden de Van'a gelenleri saydığımızda bu rakam azımsanmayacak bir sayıdır ve bütün zamanların rekorudur.”

“ŞIMARIKLIĞA YER YOK”

Turizmde şımarıklığa yer olmadığını ve yakalanan rakamların korunarak yukarılara çıkarılması gerektiğinin altını çizen Takva, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; “Rakamlar oldukça önemli ve bunu korumamız lazım. Bu durum bizi şımarıklığa sevk etmemeli. Şımarmadan, çok daha vakur, çok daha güçlü, çok daha etkin bir alt yapı hizmeti sağlayarak bu insanların sayısını daha da arttırmamız lazım. Onların burada daha fazla zaman geçirmelerini sağlamamız lazım. Konaklama sektörünü, hizmet sektörünü de bu konuda duyarlılığa davet ediyoruz. Özellikle İranlıların burada misafir oldukları gerçeğini gözden kaçırmadan, onların da her yönüyle bizim kadar değerli insanlar olduğu bilinciyle hareket ederek Van'ın kazanmış olduğu bu ivmeyi, bu heyecanı sürdürülebilir bir hale getirebilmek gerekiyor.”

“ÇALIŞMALAR BİTSİN, SAYI YÜZDE 100 ARTACAK”

Kapıköy Sınır Kapısında yapılan çalışmaların tamamlanması durumunda, bugün Van'a giriş yapan kişi sayısının yüzde 100 oranında artış göstereceği iddiasında bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Bu iddiamı herkes bir yere not etsin. Bugün eğer 7,5 ayda 266 bin insan Kapıköy'den Van'a giriş yapmışsa, Kapıköy Gümrük Kapısının tamamlanması ile beraber, (ki bu yılın sonuna kadar tamamlanacak, önümüzdeki yıl tam donanımla hizmete başlayacak) ekstrem bir durum ve güvenlik meseleleri yaşanmaması durumunda ben bu sayının yüzde 100 artacağından eminim.” şeklinde konuştu.

“KAPIKÖY EN ÖNEMLİ YATIRIMLARDAN BİRİDİR”

Kapıköy Sınır Kapısının, Van'ın gelecek vizyonunu temsil edecek en önemli yatırımlardan biri olduğunu dile getiren Takva, “Bu durum, Van için, bölge için ve ülke için inanılmaz fırsatlar yaratıyor. Bizim doğu pazarındaki payımız ve önemimiz had safhaya çıkacak. İranlı turistlerin talepleri burada mutlaka karşılık bulacak. Bu anlamda onların ihtiyacına karşılık verecek yatırımlarda hızlanmalar olacak. Her birimizin o insanların beklentilerini, taleplerini, kendi kültürümüz, geleneklerimiz, değerlerimiz içerisinde azami şekilde karşılama gibi bir mecburiyetimiz var. Bu vesileyle bu heyecan verici rakamları daha da üst seviyelere taşımamız için çaba harcamamız gerekiyor. Kapıköy bu anlamda Van'ın gelecek vizyonunu temsil edecek en önemli yatırımlardan biridir. Bu konuda emeği geçenlere, başta Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcımız Fatih Çiftci ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimize de çok teşekkür ederim.” dedi.

Takva, son olarak, Ankara'da Van'ın ve Kapıköy'ün konuşulduğunu, Kapıköy'ün gelecekte ülkemizin önemli bir gümrük kapısı olacağı algısının hakim olduğunu da belirterek, “Bunları bizimle de paylaşıyorlar, biz de bunları duyuyoruz. Bu nedenle bizim de azami bir gayret göstermemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı. 

Kaynak:Prestijgazetesi - Umut TARHAN

Editör: Wan Haber