Erciş Şeker Fabrikası için Van’a bağlı Gevaş, Edremit, Gürpınar, İpekyolu, Tuşba, Erciş, Muradiye, Özalp, Bitlis’e bağlı Adilcevaz, Ahlat, Ağrı iline bağlı Patnos ve Muş iline bağlı Malazgirt ilçelerinde üretilen şeker pancarında hasat sezonu tamamlandı.

ÜRÜNLER ÜÇ MERKEZDE TOPLANDI

Tarlada toplanan şeker pancarları Akdamar Kantarı, Muradiye Kantarı ve Merkez Kantarında toplandı.
Şeker pancarları bu üç merkezden de işlenmek üzere fabrikanın ambarlarına taşınıyor. 

"150 DEKAR YEŞERMEDİ"

Sezon boyunca şeker pancarı üretiminde yaşanan gelişmelerle ilgili bilgi veren Erciş Şeker Fabrikası Ziraat Bölge Şefi Necmettin Yılmaz, yaşanan kuraklık ve su sıkıntısı nedeniyle 150 dekarlık bir alanda ürünün hiç yeşermediğini söyledi.
Yılmaz, bazı alanlarda sulama gerçekleştirildiği halde rüzgarın yarattığı olumsuz etki nedeniyle yine yeşerme olmadığını ifade etti.

"ÇİFTÇİ YÜZDE 40 ZARARDA"

Kuraklık, su ve rüzgar nedeniyle çiftçinin bu sezon yüzde 40 gibi bir zarara maruz kaldığını belirten Yılmaz, şu bilgileri aktardı:
“Sadece Van bölgesinde değil, fabrikaya taahhütte bulunan tüm alanlarda hasat tamamlandı. Ürünler fabrikaya nakledilmek üzere kantarlara taşındı. Çiftçi sezon başında belli bir oranda taahhütte bulunmuştu. Kuraklık, rüzgar ve su problemi nedeniyle bunun yüzde 60’ı tarladan kaldırılabildi. Genel olarak çiftçinin yüzde 40 gibi bir zararı oldu.”

“YENİ SU POLİTİKALARI ŞART”

Kuraklık ve su sorunu gözetilerek çiftçinin bundan sonraki sezonlarda daha fazla mağdur olmaması için yeni önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Ahlat, Adilcevaz ve Erciş’te sıkıntı az oldu. Zernek’ten sadece 3 mahalle yararlanabiliyor. Kuraklık devam edebilir, ilerleyen yıllarda taban suyunun azalması ile sıkıntı yaşanabilir, o nedenle yeni su politikaları şart.” dedi. 

ÇİFTÇİ GİRDİ FİYATLARINDAN YAKINIYOR

Gürpınar’da şeker pancar ekimi yapan bir çiftçi de, 200 dönümlük bir arazide üretim gerçekleştirdiğini söyledi.
Girdi fiyatlarından yakınan çiftçi, “Kuraklık ve su sorunu bizi çok etkiliyor. Bunun dışında gübre ve mazot fiyatları yükseliyor. İş gücü var, kalifiye eleman sorunu var. Nakil sıkıntısı var. Tüm bunlara karşılık aldığımız destek miktarları az kalıyor.” diye konuştu.

kaynak:prestijhaber

Editör: Wan Haber