Yüksek enflasyondan dolayı gıda ürünlerine peş peşe zam geliyor. Yapılan zamlar ve yaşanan ekonomik kriz vatandaşları ve esnafı olumsuz etkiliyor. Satışların durma noktasına geldiği bu günlerde, Van esnafı da oldukça sıkıntılı günler yaşıyor. Van’da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi otlu peynir başta olmak üzere, çeşitli süt ürünleri, yumurta, tuzlu balık ve balın satıldığı Tarihi Peynirciler Çarşısı’nda durgun bir dönem yaşanıyor. Van ve çevresinde üretilen ve kentin önemli lezzetlerinden biri olan otlu peynir, bu yıl istediği ilgiyi görmüyor. Otlu peynirin fiyatı, kırmızı et ile yarışırken çarşı esnafı ise işlerinin iyi gitmemesinden dert yanıyor. Wan Haber’e açıklamalarda bulunan peynir satıcıları, satış yapamadıkları için zor günler yaşadıklarını dile getirdiler.  

‘Rağbet yok’ 

Yaklaşık 20 yıldır peynircilik yapan Erhan Kaya, peynir alış fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirterek, “İşlerimizde bayağı bir düşüş var. Geçen senelerdeki rağbet yok. Fiyatlar bayağı bir yüksek. Geçen sene otlu peynirin 50 TL iken bu yıl 65 TL’ye satıyoruz. 60 TL’ye de köylerden alıyoruz. Kendi yağımızda kendimiz kavruluyoruz. Geçen kışın ben burada yüzde 80’e yakın müşteri ağırlarken şu an yüzde 30’a düştü. Bas bas bağırıyoruz ama bir fayda etmiyor. Sistemin baştan ayağa değişmesi lazım” dedi.  

‘Alışımız çok pahalı’ 

Pandemiden de etkilendiklerini ifade eden esnaf Serkan Kıvanç, “Pandemiden dolayı da etkilendik ama ekonomik kriz bizi çok daha etkiliyor. Bizim peynir alışımız çok pahalı. Gürpınar, Çatak’ın köylerinden peynir alıyoruz ve köylüden alış fiyatımız bayağı pahalı. Ki biz de ister istemez 3-4 TL karla peyniri satıyoruz” diye konuştu.  

‘Kiralarımız çok yüksek’ 

Kıvanç, yetkililerden dükkan kirası için yardım talebinde bulunarak, “Ben buraya 2 bin 300 TL ödüyorum. Kiralarımız çok yüksek ve işlerimiz de çok durgun. Yetkililerden kira yardımı istiyoruz” dedi.

Fatma Polatcan / WanHaber.com

Editör: Wan Haber