Çözüm süreci ile beraber sayıları hızla çoğalan ve son 3 yıl içinde inşası biten dört yıldızlı oteller başta olmak üzere 100’den fazla otel kapasitelerinin çok altında hizmet veriyor. Son 3 yıl içinde Van Merkez ve ilçelerinde 3 ve 4 yıldızlı otellerin sayısında ciddi bir artış oldu.2011 yılında meydana gelen depremlerin ardından 40’a yakın yeni otel hizmete girdi. Süreç ile beraber Bölgeye ve Van’a olan ilgi artmış Türkiye'nin birçok ilinden Van’a rezervasyonlar olmuştu.2014 yılında 800 binden fazla turist Van’a gelmişti.Van’a olan talep her yıl artarken 2015 yılı için bu rakam 1 milyon ve üzeri olarak planlanıyordu. Tur operatörleri turlarına Van’da eklerken Van’ın dışarıda tanıtımı için önemli çalışmalara imza atıldı. Otel sayısındaki artışın en büyük nedenlerinden biride son 3 yıl içinde İranlı turistlerin Van’a olan ilgisi otel sayılarının artışında etkili oldu. 

İRANLILAR GELMEDİ OTELLER BOŞ KALDI
Geçen yılki Nevruz ve dini bayramları Van’da da geçiren İranlı tatilciler, bu sene turizmcileri hayal kırıklığına uğrattı. Geçen yıl Nevruz ve dini bayramlarda 60 bini aşkın İranlı turist sayısı bu bayramda yok denecek kadar azdı. Otellerin İran pazarına ayırdığı odalar boş kaldı. Turizmciler, İranlı sayısında yaşanan düşüşte siyasî sebeplerin yanında huzur güveninin ortadan kaybolması ve bu ülkenin para birimi riyalin dolar karşısında hızlı değer kaybetmesinin etkili olduğunu belirtiyor. İran`dan en fazla turist getiren tur operatörlerinden Bilban Tourism`in Genel Müdürü Gönül Bilban, geçen yıl iyi bir geçirdiklerini belirterek, "Geçen yıl Van , İranlı turist kaynıyordu. Van`daMki otellerin yarısını İranlı turistler doldurmuştu. Ama şimdi yok. Geçen seneye göre bu sene İranlı turist sayısında yüzde yüz azalma var" dedi. 

İRANLILAR PARA HARCAMAYI SEVİYOR
TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe turizm sezonu öncesi İranlı turistlerin şehre önemli katkı sağladığını belirterek, "İranlı turistler, gelir seviyesi belirli seviyede olan ve alışveriş yapıp para harcayan bir kesim. Özellikle şehir esnafı, İranlı turist sayısının düşmesinden çok etkileniyor." diye konuştu. İranlılar Özel sektörde çalışanlar tatil yaparken, resmi daireler ise nöbet usulüyle veya düşük kapasiteyle çalışıyor. Milyonlarca İranlı yurtiçi ve yurtdışın da ki tarihi ve turistik yerlere gidiyor. Bu dönemde yurtdışı tatiline çıkan İranlıların önemli bir bölümü Türkiye`yi tercih ediyordu özelikle ilimizi. Ancak bu sene kapıların kapanması ve duydukları can güvenliği endişesi ile Van’a gelmediler’’dedi. 

SINIR İLLERİ ZENGİNLEŞİR BİZ FAKİRLEŞİYORUZ
Kentteki bir otelin Genel Müdürü Nejdet Kardaş ise büyük sıkıntı içinde olduklarını söyledi. Kapıköy sınır kapısının açılması için yetkililerin duyarlı olması gerektiğini söyleyen Kardaş, "Kapıköy sınır kapısı kapalı olduğundan bu yana otellerimizdeki doluluk oranları yüzde 10’lara düştü. Geçtiğimiz bayram bu oran yüzde yüzdü. Oteller rezidanslar, evler hepsi doluydu. Şuanda çok sıkıntı içindeyiz. Oteline kilit vuran, otelinden eleman çıkartan meslektaşlarımız oldu. 90’lı yıllarda bile biz bu sıkıntıları yaşamamıştık. Bu sadece otelcileri değil Van’ın bütün esnafını etkiliyor. Vanımıza sahip çıkmamız lazım. Yetkililer bu konuda duyarlılık gösterip gerekli girişimleri yapsınlar. Tek isteğimiz tekrar Van’ın o canlılığa kavuşması. Diğer sınır illerine baktığımızda gitgide zenginleşmiş bir kent görüyoruz bizimkisi ise tam tersine fakirleşiyoruz" dedi. Van’ın depremden sonra ekonomisini düzelten İranlılar’ın yokluğu sadece otelcileri değil Çarşı esnafını da etkiliyor. Geçen bayram yoğunluğundan eser kalmadığını belirten Van esnafı, "Görüyorsunuz bayrama az bir süre kala dükkanlarımız bomboş. Van’da meydana gelen depremlerin ardından Van ekonomisine büyük katkı sunan İranlı turistler, Kapıköy sınır kapısının kapalı olması nedeniyle gelemedi. Geçtiğimiz bayramlarda İranlıların gelişiyle esnafın yüzü gülüyordu. Şimdi o canlılıktan eser yok. Çarşıda şuan kuru bir kalabalık var. Ama çoğu kimse alışveriş bile yapmıyor. Böyle giderse durma noktasına geleceğiz" diye konuştu. 

DEPREMDEN SONRA KIRKIN ÜSTÜNDE OTEL HİZMETE GİRDİ
Van’da 2011 yılında meydana gelen depremlerin ardından birçok yeni 3 ve 4 yıldızlı otel hizmete girdi. Yeni oteller konforu ve hizmeti ile 5 yıldızlı hizmet verirken oda fiyatları yeni yapılan ve hizmete giren otel sayısının çokluğuna rağmen batı illerini aratmadı. Ortalama 3 ve 4 yıldızlı otellerde kişi başı ücreti 80 ile 120 lira arası değişkenlik gösteriyor. 

İşte 2011 yılından sonra hizmete açılan bazı oteller: 

Mavi tauna Otel, Royal berk Otel, Büyük Asur Otel, Resmina Otel, Grand Otel, Hotel Side, Avalon Otel, Yakut Otel, Ony City Apart Otel, Royal Milano Otel, Madi Otel, Haldi Otel, Manue Otel, Hotel Grand Arsisa, Dosco Otel, Dedemin Otel, Elmalı Otel, Tuşba Otel, Mirva Otel. (Van Ekonomist)

Editör: Wan Haber